Русия предупреди САЩ за базите в Централна Азия

Руският министър на отбраната Сергей Иванов заяви, че неговото правителство очаква американската армия да се оттегли от базите в двете бивши Съветски републики в Централна Азия, след като мисията в Афганистан приключи.

В деня, който бе посветил да убеждава натовските министри на отбраната, че Русия търси по-широко сътрудничество с Атлантическия съюз и няма планове да обяви политика на изпреварващ удар, Сергей Иванов каза също, че Русия си запазва правото за военна намеса в бившите Съветски републики, ако човешките или етническите права на руснаците там бъдат нарушени. Тази силова заявка на грижата на Москва за етническите руснаци в бившите републики става в момент, когато НАТО се готви да приеме още 7 държави, сред които три бивши Съветски републики - Латвия, Литва и Естония.

Сергей Иванов каза, че Русия напълно подкрепя решенията на Узбекистан и Кригизстан да разрешат на американските сили да използват базите им във войната за сваляне на талибаните и преследването на Ал Каида в Афганистан. Тези бази остават важни за САЩ и НАТО в усилията им за омиротворяване и стабилизация на страната.

"Но ние винаги сме изхождали от факта, че тези бази съществуват само за периода, нужен за окончателното стабилизиране на ситуацията в Афганистан", каза Иванов.

Продължаващите въоръжени сблъсъци между водените от САЩ сили и тези на талибаните и Ал Каида обаче показват, че мисията няма да приключи в кратки срокове.

По повод бъдещото членство в НАТО на трите балтийски републики, Сергей Иванов изрази тревога, че Атлантическият съюз скоро ще е способен да разположи бойни оръжия на разстояние "три минути по въздуха от Санкт Петербург". Тези опасения, подчерта той, се обсъждат с НАТО по открит начин.

Шефовете на НАТО изразиха опасения от последните съобщения, че Русия заплашва с политика на превантивен ядрен удар, но генералният секретар на алианса Джордж Робъртсън посочи, че е получил уверения, че това не е точно така.

Руските медии съобщиха за речта на Сергей Иванов от миналата седмица в Министерството на отбраната, където той бе цитиран да казва, че Русия си запазва правото да предприема превантивни удари срещу други държави. Тези новинарски съобщения трябваше да внушат сходството със стратегическата доктрина на администрацията на Буш за превантивни удари.

"Ако НАТО остане военен съюз с днешната си нападателна военна доктрина, ще е необходимо радикално преструктуриране на руските отбранителни планове и на принципите за развитие на руските въоръжени сили, включително и преразглеждане на руската ядрена позиция", се казва в документа, представен от Сергей Иванов миналата седмица.

По време на неофициалната среща с натовските министри на отбраната Иванов имаше 25-минутен разговор с американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд. Според източници от Пентагона, на срещата не е засегнат нито новия документ за руската военна политика, нито вижданията на Москва за базите в Централна Азия.

*С незначителни съкращения; заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?