Министър Делян Добрев: Претенциите са неоснователни, имаме защита

Русия предяви в съда сметка от 1 млрд. евро за спряната АЕЦ "Белене"

БСП получи нов стимул за кампанията си в полза на прекратения проект

Русия предяви в съда сметка от 1 млрд. евро за спряната АЕЦ "Белене"

Русия увеличи на 1 млрд. евро размера на предявения през юли миналата година съдебен иск за 58 млн. евро за поръчано, изработено и неплатено от НЕК оборудване за АЕЦ "Белене". Действията пред съда са предприети, защото "проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на споразумението от 29.11.2006 г., а НЕК продължава да отказва да компенсира "Атомстройекспорт” за понесените загуби и щети", съобщи руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), избрана за изпълнител на проекта. Тя уточнява, че претенциите включват стойността на всички дейности по проекта, стойността на произведеното и намиращо се на склад при тях оборудването със срок на изработване между 6 месеца и 3 години, щети и др.

Ако бъде признат дори частично, искът на АСЕ срещу НЕК е непосилен за финансите на НЕК, която преди месеци се наложи да иска от своята компания майка – "Бългаски енергиен холдинг", заем от 70 млн. евро, за да плати частично изтеклия през май 2012 г. падеж по синдикирания заем от няколко банки за 250 млн. евро за предпроектни проучвания именно за АЕЦ "Белене".

Финансовите претенции бяха очаквани, след като още през април Сергей Кириенко, президент на компанията майка на АСЕ – "Росатом", изчисли, че към онзи момент НЕК е поръчала оборудване за близо 1 млрд. евро, от които е платила малка част.

Внесеният съдебен иск за 1 млрд. евро срещу "Националната електрическа компания" (НЕК) не отговаря на принципните договорености, които страната ни има с Русия, бе отговорът на енергийния министър Делян Добрев, който е на посещение в Израел заедно с правителствена делегация начело с премиер.

Освен това, каза Добрев, руската държавна компания няма никакви основания да претендира за посочената сума пред арбитражния съд в Париж.

(Не)дружеска раздяла

След като в края на март правителството и парламентът взеха решението за спиране на ядрения проект, премиерът Бойко Борисов и министър Добрев изразиха надеждата си отношенията с Русия по строежа на АЕЦ "Белене" да бъдат прекратени дружески, каквото уверение получил Борисов от руския президент Владимир Путин. Малко по-късно АСЕ дадоха знак, че раздялата няма да е приятелска.

Създадена бе работна комисия с експерти на НЕК и АСЕ, която да прегледа поръчките, фактурите и плащанията, за да се изчислят финансовите въпроси между двете страни.

Чии сметки на колко възлизат засега не се знае. Само до преди седмица Михаил Андонов, шеф на "Българския енергиен холдинг", собственик на НЕК, твърдеше, че работата на тази група продължава.

За руснаците обаче изглежда комисията е приключила дейността си и АСЕ е внесла иска си. Претенциите срещу закъсалата финансово НЕК идват две седмици след като бе подписан договор с американската "Уестингхауз" за анализиране на възможностите за използване на поръчаното за АЕЦ "Белене" оборудване в изграждането на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", който да е хибрид от руски и западни технологии.

От АСЕ посочват, че в предявената през съда сметка влизат направените разходи за оборудването, поръчката на което била платена не само с аванса, преведен от НЕК, но и с кредитни средства на компанията. Включени били и щетите от спирането на проекта.

От НЕК коментираха пред Mediapool, че предстои адвокатите по делата с АСЕ да се запознаят с мотивите за предявените нови претенции и да решат какви действия да се предприемат. Интересите на НЕК в тази съдебна битка се защитават от международната правна кантора "Уайт енд Кейс ЛЛП".

Добрев посочи от своя страна, че от момента, когато българското правителство и парламент взеха решение да спрат АЕЦ "Белене”, сме изработвали своята защитна стратегия по казуса, като не сме разчитали на принципните договорки с руснаците. Той обаче не посочи какви са били тези договорености и каква е българската защита.

Добрев: Имаме защитна позиция

"Работим с най-добрата адвокатска кантора в света", каза Делян Добрев. "Тази адвокатска кантора има спечелени много дела, включително и срещу Русия. В тези шест месеца изготвихме нашата защитна позиция. Руската страна има право на такъв арбитраж, ние имаме достатъчно аргументи, няма никакви основания за сумата, която е цитирана, над един милиард евро, поискани от "Атомстройекспорт”", каза още министърът.

Предизборният сблъсък ГЕРБ – БСП за "Белене" пламна с нова сила

Искът на Русия срещу България възпламени с нова сила вътрешнополитическия сблъсък между ГЕРБ и БСП, които активно размахват картата "за" и "против" АЕЦ Белене" в започналата кампания за изборите догодина.

Социалистите, които подписаха договора за изграждане на "Белене" без да са осигурили средства за това, не се поколебаха незабавно да използват случая, за да засилят атаките срещу правителството.

Делян Добрев пък призова Народното събрание да създаде временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът, как са сключени договорите за "Белене”, как са изразходвани средствата, заемите, и кой е взел решение НЕК да бъде потопена с 1.5 милиарда лева, за да плаща за сключени споразумения, без да има договори и финансиране за изграждане на централа.

Ако такава анкетна комисия бъде създадена, тя може да излезе с доклад, който след решение в пленарна зала да бъде внесен в прокуратурата. Държавното обвинение обаче прави проверка за извършени злоупотреби покрай ядрения проект от три години и въпреки пришпорванията на премиера все още няма резултати от нея.

Добрев коментира още, че отговорност за настоящата ситуация покрай АЕЦ "Белене" носят  бивши провалени, корумпирани политици. Днес се намираме в тази ситуация, защото в 2006 г. е извършено предателство спрямо българската държава, заяви той.

По време на арбитража ще изложим всички наши аргументи, каза още министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Той призовава прокуратурата по-скоро да излезе със заключения за проверката, както за конкурса, така и за допълнителните споразумения за АЕЦ "Белене” и заобикалянето на Закона за обществените поръчки при сключването на договори за над 200 милиона, за което има ясни доказателства, че надхвърлят две хиляди пъти прага за обществените поръчки и е сключен в противоречие с българското законодателство, както и да се потърси кои са лицата, които са се облагодетелствали от този договор. Тези средства след това са дадени от руската страна на български фирми – кои са тези фирми и с кого са свършени и дали извършената работа струва наистина двеста милиона лева, попита Добрев.

Корпуси, шлюзове и турбини на склад

"Руските производители са завършили работата по изработването на корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства. Работата по втория корпус е на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за 2-ри енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала. По-голямата част от оборудването е изработена, приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК да го приеме. Изпълнен е и обемът на проектните работи по устройството за локализация на стопилката на активната зона, по херметичните шлюзове, претоварващата машина, турбоагрегатите и друго оборудване от удължения цикъл на изработване", пише в прессъобщението на АСЕ за заведения иск.

В него се припомня още, че по искане на Агенцията за ядрено регулиране на България, след аварията в АЕЦ "Фукушима”, са разработени стрес-тестове на проекта в съответствие с нормите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). "Те бяха разгледани от експерти на МААЕ от гледна точка на съответствието на проекта по всички „"постфукушимски” изисквания за безопасност и получиха положителна оценка", посочват от АСЕ.

Неяснота за VІІ блок с беленския реактор

Споразумението между НЕК и АСЕ за строежа на АЕЦ "Белене" бе подписано в края на 2006 г., след проведен търг за избор на изпълнител, който бе загубен от чешкия консорциум "Шкода Алианс". В последствие към споразумението с руснаците бяха подписани 15 допълнения, преди в края на март 2012 г. българското правителство и парламентът да вземат решение да спрат ядрения проект, което е второто му прекратяване след подобно решение в края на 1980-те години.

Като мотив за спирането на проекта премиерът Бойко Борисов посочи липсата на финансова възможност на страната да продължи да инвестира в проекта и липсата на интерес от страна на чужд стратегически инвеститор, който да поеме по-нататъшните разходи за бъдещата ядрена централа. За такъв в края на 2008 след търг бе избрана немската RWE, но след като близо година партньорът, НЕК и АСЕ не успяха да се разберат за параметрите на сътрудничеството, RWE се оттегли. След това "Росатом" се кандидатира за стратегически партньор, но българската страна отказа да приеме руските пари за дострояването на АЕЦ "Белене".

Идеята на правителството е изработеното за АЕЦ "Белене" оборудване да се пригоди за построяването на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", като доколко е възможно това сега ще проучва американската "Уестингхаус", с която бе подписан договор за предпроектни проучвания преди две седмици.

Докато изработеното от руснаците оборудване обаче не им бъде платено, възможността за нов блок в работещата централа с оборудване от прекратената АЕЦ "Белене" остава виртуална.

БСП: Планира се проект "Франкенщайн"

Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров коментира, че българското правителство мълчи какво точно е възложило на "Уестингхаус" в подписания контракт, но американците са си казали. Той посочи, че им е поръчано и избират между собственото си ядрено гориво плюс собствените системи за управление и контрол и японска турбина, които да закачат на руския ядрен реактор и собствения си ядрен реактор AP 1000, който наскоро бе лицензиран в САЩ. По думите му първият вариант е невъзможен да бъде реализиран, защото "такъв Франкенщайн" не може да бъде лицензиран никъде.

Овчаров и лидерът на БСП Сергей Станишев заявиха пред журналисти, че исканите от АСЕ 1 млрд. евро ще бъдат платени от българските граждани през цената на тока и не пропуснаха да препратят темата към искания от социалистите национален референдум "за или против АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?