Русия премълча терористичния акт в Сибир, зад който стои "Ислямска държава"

Русия премълча терористичния акт в Сибир, зад който стои "Ислямска държава"

Готов да клейми атентатите в Европа, руският президент Владимир Путин реагира бързо на атаката в Барселона, изказвайки своите съболезнования на испанския крал, но не каза нищо след кървавото нападение с нож в руския град Сургут, при което бяха ранени седем човека, пише френският в. "Монд".

Ситуацията в Испания, която стана мишена на два терористични атентата, за които отговорност пое "Ислямска държава", продължава да доминира информационното пространство в Русия. Но друг атентат, случил се почти по същото време в Западен Сибир, за който отговорността също бе поета от "Ислямска държава", практически се премълчава.

Сургут, петролно градче с 350 хиляди души население на около 2 хил. км от Москва, преживя истински ужас в събота, 19 август, когато неизвестен мъж нападна с нож пешеходци. Радени бяха седем човека, един от които все още е между живота и смъртта.

Четири часа след тази драма "Ислямска държава" разпространи послание чрез пропагандната си агенция Амак, че поема отговорността за атентата и че нападателят, застрелян на улицата от полицаи, е неин "войник".

Повечето руснаци обаче въобще не чуха това. Държавните медии съобщиха съвсем накратко за "произшествието", дори без да цитират изявлението на джихадистката групировка. Нито агенция РИА "Новости", нито ТАСС споменаха нещо за това. Най-голямата руска телевизия "Първи канал" посвети на случилото се няколко секунди в ней-негледаемото телевизионно време, а в съботния си обзор на събитията не отрони и дума.

Веднага след новината на 17 август, че микробус се е врязал в пешеходци в Барселона, руският президент Владимир Путин излезе с комюнике:" Случилото се за пореден път потвърждава необходимостта от реално обединение на усилията на цялата международна общност в безкомпромисна борба срещу силите на терора."

Той обаче не каза и дума за Сургун, независимо от снимките, разпространени в социалните мрежи, особено тази с окървавения човек, положен на пейка.

Само френският президент Еманюел Макрон изрази "солидарност" с пострадалите в Сургут. "Тероризмът нанася повсеместни удари. За неговото изкореняване е нужно международно сътрудничество", написа Макрон в Туитър в събота вечерта, с което постави в неловка ситуация шефа на Кремъл. Никой в Русия не отговори на неговото послание, отбелязва "Монд".

Паническите реакции в руската търсачка Яндекс и в социалната мрежа Вконтакте – руският аналог на Фейсбук, все пак накараха Следствения комитет на Руската федерация да заяви в неделя, че поема контрола по разследването на случая.

За самоличността на нападателя руските разследващи не казаха почти нищо, освен че е роден през 1998 г., а не през 1994 г., както бе първоначално обявено. Съобщено бе и за обиск в дома на "престъпника". Официалната версия бе поддържана от съобщение за проверка за "психиатрични разстройства" на извършителя. В същото време сайтове, близки до руските спецслужби, огласиха името Артур Г. -роден в Дагестан, руски кавказки район с преобладаващо мюсюлманско население.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят