Русия пришпорва България за “Южен поток“

Русия пришпорва България за “Южен поток“

Партньори на България в “Южен поток“ ѝ препоръчали да ускори процеса по съгласуването и вземането на корпоративно решение за газопровода, предаде в петък РИА Новости, цитирайки източник от руската делегация, взел участие в среща на руския президент Дмитрий Медведев с компаниите “Ексън мобил“, ЕНИ, топ-мениджърите на проекта “Северен поток“.

Изданието припомня, че миналата седмица българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната му се отказва от съвместния с Русия и Гърция проект за нефтопровода “Бургас-Александруполис“ и че замразява проекта за строеж на АЕЦ в Белене, закоето е подписан договор с руската компания “Атомстройекспорт“. После Борисов коригира изявлението си, уточнявайки, че окончателно решение по двата проекта все още не е взето.

Преди изявлението за пришпорване на българската страна, на среща на Медведев с македонския му колега Георгий Иванов, от Скопие бил заявен интерес за включването на страната в “Южен поток“.

“Подобен интерес позволява на Русия да предявява допълнителни искания към действащите участници в проекта. Конкретно бе споменато, че България трябва да ускори процеса по съгласуване и вземане на търговско решение“, посочва анонимният източник.

Според Иванов евентуално участие на Македония в “Южен поток“ открива възможност да получаване на по.-евтина суровина и ще спомогне за по-стабилна ситуация.

От “Газпром“ разпространиха съобщение, в което се посочва, че ако има положително решение за техническа възможност и икономическа целесъобразност за строеж на отклонение на “Южен поток“ в Македония, Москва и Скопие може да подпишат междуправителствено споразумение, обвързващ зоговор с Македония и да се учреди съвместна компания за реализация на проекта.

Разговорите с Македония идват два дни, след като "Газпром" разговаря с Румъния за включването ѝ в "Южен поток", за което ще се правят предпроектни проучвания.

Активността на руския монополист се тълкува като ответен удар на изавленията на Борисов за двата енергийни проекта на Русия в България.

Българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира по този повод в петък пред журналисти, че вероятността България да остане извън проекта за "Южен поток" е много малка. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?