Русия притеснена от членството на България и Румъния в ЕС

Русия все още има редица притеснения във връзка с влизането в ЕС на България и Румъния, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде руската агенция Интерфакс.

“Нашата загриженост засяга преди всичко въпроси като руския износ в ЕС на изделия от стомана, антидъмпинговите мерки на Евросъюза по отношение на редица наши стоки – те автоматически се разпространяват върху териториите на Българя и Румъния – а също и проблемът с нелицензираното производство в България на руски (бивши съветски) оръжия и военна техника”, заяви Лавров, на юбилейна конференция по случай 15 годишнината на Руския съюз на индустриалците и предприемачите в Москва.

Според него напоследък заради дискриминационните мерки на Европа по отношение на руските компании в чужбина, са били провалени 13 сделки на стойност 50 млрд. долара, свързани с придобиване на активи или корпоративни сливания.

“С това трябва да се борим и ще се борим заедно”, допълни Лавров пред делегатите на конференцията, обръщайки се към бизнесмените. “Това показва отношението към руския бизнес в Европа, който се приема като сериозна конкуренция”, смята министърът.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?