Русия призна, че подводницата, в която загинаха 14 души, е ядрена

Причината за инцидента е пожар в акумулаторния отсек, ядреният не е засегнат

Русия призна, че подводницата, в която загинаха 14 души, е ядрена

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу призна официално, че свръхсекретният дълбоководен подводен апарат, в който 14 души загинаха при пожар преди дни, е ядрен.

За пръв път в четвъртък - три дни след аварията, и президентът Владимир Путин потвърди за ядрено задвижване.

Руските власти бяха критикувани, че се опитват да прикрият подробности от инцидента, станал докато моряците изследвали морското дъно край Арктика.

Сергей Шойгу, който беше изпратен лично от Путин да надзирава разследването на трагичния инцидент, му е доложил, че ядреният реактор на борда е напълно изолиран. Пожарът е избухнал в акумулаторния отсек на подводния апарат, съобщи Кремъл, предаде ТАСС.

"Ядрената енергийна установка на този апарат е напълно изолирана и там няма никакви хора. Освен това, при действията на екипажа са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на реактора, той е в напълно работен режим", заяви руският военен министър.

Той посочи, че основната причина за инцидента е разпространилият се пожар в акумулаторния отсек.

По думите на Шойгу това дава надежди за "възстановяване на апарата в достатъчно кратки срокове". Военният министър уточни, че в този случай ремонтът е не само възможен, но и задължителен.

Руският президент Владимир Путин е разпоредил екипажът на дълбоководния апарат да бъде предложен за държавни награди.

В сряда военният министър потвърди появилите се в някои руски медии твърдения, че няколко членове на екипажа са оцелели при пожара. Той обаче не уточни колко души са били спасени.

Сергей Шойгу похвали екипажа на подводницата за "героичните му действия". Посочи, че те са пожертвали живота си, за да спасят цивилен експерт и самия батискаф след избухването на пожара.

Военният министър обаче категорично отказва да съобщи колко души е имало на борда на подводницата, която вече се намира в Североморск за оглед и за разследване на причините за пожара.

Данните за инцидента бяха твърде оскъдни и руските власти с явна неохота даваха подробности по случая. В началото беше съобщен само броя на жертвите, които загинали от отровните газове, отделени при пожара.

Посочено беше още, че това е станало при изследвания на морската дълбочина в руски териториални води в Баренцево море. Жертвите при инцидента бяха наречени "големи професионалисти", а двама от тях са "Герои на Русия".

За пожара, възникнал на борда на подводницата в понеделник, и за трагичните му последици, беше съобщено чак във вторник вечерта - с ден и половина закъснение.

Все още не е съобщено и името на свръхсекретния батискаф, който според някои руски медии се нарича "С-12 "Лошарик" и е предназначен за тайни проучвания на големи дълбочини в световния океан.

Предполага се, че е създаден през 2003 г. и е влязъл в експлоатация през 2010 г. Знае се, че през 2012 г. е участвал в изследване, целящо да докаже руските претенции върху обширни части от дъното на целия Северен ледовит океан. Събирал е образци от дъното на дълбочина 2500 м според официални руски съобщения от онова време. Обикновените подводници не могат са се потапят по-дълбоко от 600 м, отбелязва АП.

Липсата на официална информация от руските власти даде поводи за всякакви спекулации в медиите.

Германското издание "Шпигел" съобщи, че опожарената руска подводница е шпионирала интернет и е изпълнявала тайни мисии.

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?