Русия пробва да си присвои триумфа на Кристиан Костов в Евровизия

"Много съм горд да донеса тази победа на България. Мисля, че наистина победихме", каза младият певец в София

Докато България ликува, че нейният представител Кристиан Костов спечели непостижимото досега за страната ни второ място на конкурса Евровизия, Москва изрази "гордост" от постижението и заяви чрез посолството си в София, че "Кристиан Костов неведнъж е заявявал, че дължи таланта си на Русия".

В предишни години Русия по никакъв начин не е коментирала българското участие в международния конкурс Евровизия.

В сегашното "поздравително" изявление се припомня, че 17-годишният Кристиян Костов е роден и живее в Москва и е участвал в руска вокална група.

"Той взе участие и в руското предаване "Гласът" за деца", посочват още от посолството и допълват, че "идолът на Кристиан е известният руски певец Дмитрий Билан”.

"Горди сме от неговото достойно представяне за България и му пожелаваме бъдещи творчески успехи!", се казва в края на съобщението.

Още в нощта на събота срещу неделя, когато разбра, че е успял да се класира втори след победителя Салвадор Собрал (Португалия), Кристиан заяви, че е доволен и че е постигнал мечтата си - да докаже, че България не е малка и е истински победител.

"Много съм горд да донеса тази победа на България. Мисля, че наистина победихме", каза той и на пресконференцията в София.

Кристиан Костов е роден в Москва през 2000 г. Баща му е българин. През 2015/2016 г. Кристиан участва, стига до финал и завършва втори на българското издание на "X фактор". По-късно сключва договор с "Вирджиния рекърдс”. През октомври 2016 г. издава дебютния си сингъл "Не си за мен", с който заема първо място в националната класация на най-излъчваните български песни в радио и телевизионния ефир.

На финала на музикалната надпревара и журито, и публиката отредиха второ място на Кристиан и песента му "Beautiful Mess".

Кристиан в София: Много се радвам да съм у дома

"Много се радвам да ви видя, хора. Много ми е приятно, че така ме посрещате топло. Много се радвам да съм у дома", каза Кристиан Костов в неделя при пристигането си от Киев в София, където бе посрещнат като победител.

Неговото участие в Евровизия стана възможно, след като за тазгодишния музикален конкурс Българската национална телевизия потърси партньор за участие сред продуцентските компании и професионалните екипи в музикалния бизнес. БНТ избра песента на Кристиан да бъде създадена в партньорство с творческия екип на "Symphonics", които написа и песента на Поли Генова, която 4-то място на финала на Евровизия 2016 в Стокхолм.

В партньорство с "Вирджиния рекърдс" обществената телевизия покани в проекта Алекс Омар и Александър Блей. Песента "Beautiful Mess" беше написана специално за Кристиан. А това, което водело авторите, било не само да се покажат невероятните гласови възможности на младия артист, но и неговите емоции.

"Сега гледам напред, предстоят ни страхотни дела. Нямам търпение да записвам нови песни, искам нов клип, нов албум. Искам да работя пак", заяви Кристиан Костов при пристигането си в София.

Той призна, че е успял да надмогне ангината, от която се разболял преди няколко дни и буквално усещал, че няма глас. И добави, че това е станало благодарение на "енергията от всичките хора, които бяха с нас".

"Чувствам се горд. Това е мега яко. Казаха ми го от самото начало, че има прекалено много българи от света, които желаят България да победи, обаче аз не мислех, че са толкова много. Не знам дали са повече българи или повече всички заедно събрани. Мисля, че без българската подкрепа и без всички медии и всички, всички, които ни подкрепяха, нямаше да е такъв резултатът. Благодаря на всички вас, които бяхте с нас, които гласувахте, подкрепяхте ни в социалните мрежи и не само. Благодаря от сърце", каза младият изпълнител.

"От друга страна, някъде вътре ми е тъпо, че бяхме на малка крачка от победата и не успяхме да я донесем...Нямам търпение България да го преживее пак. Надявам се следващата година България да спечели и да празнуваме Евровизия и любовта заедно тук в България", каза още Кристиан.

По думите му, тазгодишната Евровизия е една малка революция, защото конкурсът отдавна не е бил толкова разнообразен.

"Беше голяма революция. Ние победихме. Крис направи чудеса за България, за българската музика и за талантите на България", допълни Йоана Левиева, делегиран продуцент "Специални проекти" - БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?