Русия продължава да намалява дълга си към България

Ако някой си е мислил, че постигнатата с Русия преди две години договорка за изплащане на задълженията към България ще бъде спазена, то той е бил неколкократно опроверган от последвалите събития.

Последният факт, потвърждаващ тази тенденция, дойде след среща в края на миналата седмица в Давос между вицепремиера Лидия Шулева, министъра на финансите Милен Велчев и вицепремиера и финансов министър на Русия Алексей Кудрин.

Било е постигнато съгласие, че за изплащане остават 24 млн.щ.долара под формата на военни доставки (които не са конкретно договорени като вид и срок за доставка) и 14.5 млн.щ. долара под формата на стоки. За втората сума е установено, че липсват стоки, с които да бъде извършено разплащането.

Затова министър Велчев и вицепремиерът Кудрин са се разбрали да започнат разговори за погасяване на този остатък от 14.5 млн.щ.долара в брой. Това естествено предполага, че България отново ще редуцира тази сума, както вече стана практика с други части от руския дълг.

При правителството на ОДС България претендираше за 350 млн.щ.долара. След преговори с Москва кабинетът на Симеон Сакскобургготски успя да защити 132.5 млн.щ.долара, които бяха редуцирани на 88.5 млн.щ.долара при окончателното подписване на споразумението. Основна причина за намалението бе фактът, че Русия ще изплати веднага 15 млн.щ.долара в брой.

Тези 15 млн. останаха единствените пари, получени точно и в срок от България от това споразумение.

Останалите 73.5 млн.щ. долара бяха разделени на 49.5 млн.щ.долара под формата на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй в рамките на три години и 24 млн.щ.долара като военни доставки.

Доставки на гориво не бяха осъществени, защото се оказа, че руснаците включват в цената и дължимото ДДС и други местни такси, което прави сделката неизгодна за България.

Така и тези 49.5 млн.щ.долара бяха предоговорени в доставка на стоки за 14.5 млн.щ.долара и плащане в брой, но не на остатъка от 35 млн.щ.долара, а на 32.2 млн.щ.долара. Парите кеш бяха преведени на нашето правителство през март 2003 година.

Така се стигна до днешната ситуация, в която България има да получава 24 млн.щ.долара военни доставки и 14.5 млн.щ.долара в стоки. По втората позиция се очаква предоговаряне и редуциране заради изплащането ѝ в брой.

Не е нужно човек да е пророк, за да предположи, че след няколко месеца ще се окаже, че липсват и военни доставки, с които да бъде уреден дълга. И тогава и тази част от руското задължение ще бъде предоговорена за по-малка сума в брой.

Досегашният баланс показва, че при начална позиция от 350 млн.щ.долара дълг, Русия досега е изплатила реално на България 47.2 млн.щ.долара в брой и ѝ остават 38.5 млн. щ. долара, които вероятно ще бъдат допълнително намалени.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?