Русия продължава ударите в Сирия часове преди примирието

Асад и опозицията обявили, че са готови да спрат бойните действия

Русия продължава ударите в Сирия часове преди примирието
Руската военна авиация нанесе голям брой удари по бунтовнически бастиони в Сирия часове преди да влезе в сила споразумението за спиране на огъня, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес.
 
Бомбардировките, започнали през нощта и продължили чак до сутринта, са били по-интензивни от обикновено, особено в района Източна Гута, на изток от столицата Дамаск, както и в северната част на централната провинция Хомс и в западната част на северната провинция Алепо", заяви за Франс прес директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман.
 
При ударите е загинало осемчленно семейство с три деца в селището Кибта ал Джабал, в провинция Алепо. 
 
В Източна Гута - един от най-важните бунтовнически бастиони под контрола на групировката Джаиш ал Ислам (Армия на исляма), са извършени най-малко 25 рейда. 
 
Поне 10 от ударите са били насочени срещу Дума - главния град в Гута, съобщи СЦНПЧ.
 
По същото време Дума е била подложена на интензивен обстрел и от силите на сирийския режим.
 
Според споразумението бойните действия трябва да спрат в полунощ на 27 февруари. 
 
Руският президент Владимир Путин потвърди по-късно в петък, че военната операция в Сирия срещу "Ислямска държава" и други терористични групировки ще продължи и след примирието. 
 
Той съобщи още, че Русия е получила "информация, че всички страни, за които се очаква да участват в спирането на военните действия в Сирия, изразяват готовност да направят това".
 
На среща със служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) руският президент посочи още, че мирният процес в Сирия ще бъде труден, но според него той няма алтернатива.
 
"Русия навреме е започнала антитерористичната операция в Сирия", каза Путин. 
 
Той посочи, че ФСС е пресякла дейността на групировки, които са били готови да нанесат удари срещу Русия.
 
Русия и САЩ са подготвили и внесли съответната проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН.
 
От черновата на документа ставало ясно, че когато бъде приет, към него ще бъде приложена руско-американската декларация за прекратяване на огъня в Сирия от 22 февруари, както и списък на групировките, които влизат в обхвата на примирието. 
 
В документа се подчертава, че те трябва да изпълняват ангажиментите си, и в него се съдържа призив към всички държави, особено тези от Международната група за подкрепа на Сирия, да задействат влиянието си за поддържане спирането на огъня и създаване на условия за дългосрочно примирие.
 
В проекторезолюцията, която може да бъде одобрена днес, се потвърждава подкрепата за междусирийските преговори при посредничеството на ООН и се иска от генералния секретар Бан Ки-мун и специалния му пратеник Стафан де Мистура колкото се може по-бързо да възобновят преговорите между сирийското правителство и опозицията. В документа се отправя и призив към страните незабавно да осигурят безпрепятствен и безопасен достъп за оказване на помощ на всички нуждаещи се в Сирия.
 
Според получено от ТАСС копие на документа проправителствените сили и опозиционните групировки са уведомили Руската федерация и САЩ, че "са приели и подкрепят условията за спирането на бойните действия и вече участват в него".
Споделяне

Още по темата

Още от Свят