Русия продава на Сирия около 40 изтребителя

Русия е подписала договор за продажба на близо 40 изтребителя на Сирия въпреки увеличаващите се международни критики срещу оръжейната ѝ търговия с обхванатата от насилие страна, съобщи Ройтерс, като се позова на руския в. "Комерсант".

Всекидневникът цитира източник, близък до държавната компания за износ на оръжие "Рособоронекспорт", според когото Москва и Дамаск са сключили споразумение след преговори през декември. Сделката предвижда Сирия да плати на Русия 550 милиона долара за 36 самолета "Як-130".

Говорител на "Рособоронекспорт" отказа коментар.

Представител на руската отбранителна промишленост даде да се разбере, че самолетите още не са построени. По думите му сглобяването им може да започне, след като Сирия внесе депозит. Изтребителите могат да бъдат използвани за въздушни удари по цели на сушата и за обучение на пилоти.

Русия е един от малкото останали съюзници на сирийския президент Башар Асад, срещу когото от 10 месеца бушува народен бунт, отнел живота на хиляди хора. Според руския Център за анализ на стратегиите и технологиите Сирия е купила през 2010 г.от Русия оръжия за 700 милиона долара, което представлява около 7 процента от възлизащите на 10 милиарда долара руски оръжейни доставки за чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят