ЕС не поднови оръжейното ембарго за сирийските бунтовници

Русия продава на Сирия ракети, за да не допусне нападение срещу режима

Русия продава на Сирия ракети, за да не допусне нападение срещу режима

Русия съобщи във вторник, че ще продаде на Сирия ракети С-300 с цел да възпре евентуални планове за външна намеса в страната, предаде Би Би Си. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков обясни, че ракетите са "стабилизиращ фактор", който може да разубеди някои "горещи глави" от навлизане в конфликта.

 

С-300 е зенитно-ракетна система със среден радиус на действие, която е разработена за отбрана на инфраструктурни обекти от голямо значение. Освен самолети, комплексът е способен да унищожава и ракетни цели. В зависимост от модификацията си комплексът е способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.

Сергей Рябков съобщава, че договорът за доставката на ракетните комплекси е бил сключен преди няколко години. Руският посланик в НАТО Александър Грушко допълва, че решението на Москва не нарушава международното право. "Ние не правим нищо, което би променило ситуацията в Сирия. Тези оръжия могат да се използват само за защита", обясни Грушко.

Би Би Си коментира, че засега Кремъл забавя доставката на ПВО-комплексите си, опитвайки се да издейства прекратяване на израелските набези по въздух срещу цели в Сирия. Израелският министър на отбраната Моше Яалон коментира, че С-300 все още не са напуснали територията на Русия.

"Мога да кажа, че доставките още не са изпратени. Надявам се, че те няма да потеглят, но ако не дай боже достигнат Сирия, ние знаем какво да правим", каза Яалон.

Изказването му изглежда е в противоречие с думите на командващия военновъздушните сили на Израел, който каза миналата седмица, че ракетите са на път за сирийския президент Башар

Асад.

Израел се тревожи от евентуални руски доставки на усъвършенствани оръжейни системи за Сирия, тъй като се притеснява, че подобни оръжия може да попаднат в ръцете на Иран или ливанската групировка Хизбула.

Израелският министър на стратегическите въпроси Ювал Щайниц каза, че ракетите "С-300" могат да достигнат доста навътре в Израел и да заплашат полетите на главното му търговско летище близо до Тел Авив. Той изрази надежда, че Русия ще отмени сделката.

На фона на решението си да продава оръжие на режима на Башар Асад Русия критикува ЕС за неподновяване на оръжейното ембарго на Сирия.

Малко преди Русия да обяви сделката за ракетите, опитите да се постигне споразумение на ЕС за въоръжаването на сирийската опозиция се провалиха. Това развързва ръцете на страни като Великобритания и Франция да го направят по собствена инициатива.

След многочасови преговори външните министри решиха в Брюксел да не подновяват оръжейното ембарго, което изтича в края на юли.

Това стана под натиска на Лондон и Париж, които заплашиха да гласуват против всички санкции срещу Сирия. Така, за да не се окаже, че президентът Башар Асад печели от това, дипломатите отстъпиха и одобриха удължаване на всички санкции с изключение на доставките на оръжие за опозицията.

Продължава за една година замразяването на активите и забраната за пътуване на Асад и високопоставени служители на режима му, както и за търговия, участие в инфраструктурни проекти и транспорта.

Великобритания и Франция нямат обявени конкретни планове за въоръжаване на бунтовниците, но позицията им бе посрещната със съпротива от другите правителства, предвождани от Австрия и Швеция, според които изпращането на още оръжие в района само ще увеличи насилието и нестабилността.

Според първите коментари най-вероятно Париж и Лондон искат да засилят позициите на противниците на режима на Асад преди подготвяните за юни от САЩ и Русия международни мирни преговори.

Конфликтът в Сирия започна през 2011 година и досега е довел до смъртта на над 80 000 души. Общо 1.5 милиона сирийци бяха превърнати в бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят