Русия пуска първата в света плаваща АЕЦ през 2018 г.

Русия планира пускането в експлоатация на първата в света плаваща атомна електроцентрала през 2018 г., съобщи по време на годишния си отчет компанията "Росенергоатом", която е част от държавната корпорация "Росатом".

Плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" ще бъде с мощност 70 МВт. Мястото за базиране на 70-мегаватовата централата е град Певек в Чукотка, Русия. Тя ще осигури заместване на мощностите на извежданата от експлоатация "Билибинска" атомна централа.

Съоръжението представлява несамоходен съд с ядрена енергийна установка, който може да се премества по вода до региони, които имат нужда от електрозахранване.

Проектът за плаващата АЕЦ стартира още през 2012 г., но всъщност идеята за подобно съоръжение е стара. Тя бе анонсирана още през 2006 г. като идеята е така да бъдат захранвани с електрическо отдалечени региони на страната.

Тогава подобно съоръжение се изчисляваше на 9.1 млрд. долара и трябваше да бъде произведено от компанията "Севмаш" и да заработи през 2010 г.

В последствие със строителството на плаващата атомна централа се зае "Балтийский завод – судостроение" АД. Според условията на договора с "Росенергоатом", заводът се задължава да предаде енергоблок, готов за спедиция на мястото на експлоатацията на 9 септември 2016 г.

През 2014 г. "Росенергоатом" планира да изпрати във ФАУ "Главгосекспертиза" документи за получаване на заключение. Разрешителните документи за изграждане на брегови и хидротехнически съоръжения на плаващата централа ще бъдат изпратени в "Ростехнадзор" през 2015-2016 г. В същия срок ще бъде завършен монтажът на секциите на надстройката на плаващия енергоблок, хранилищата за отпадъци и ще бъде извършено първото зареждане с ядрено гориво.

Споделяне

Още от Бизнес