Русия пуска в обращение банкнота с Крим

Русия пуска в обращение банкнота с Крим

В Русия влиза в обращение нова банкнота от 200 рубли, на която присъства украинският полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г. след окупация на руски части и референдум, определен като незаконен от Киев и западните страни.

Купюрът бе представен в четвъртък, заедно с още една нова банкнота – от 2000 рубли, посветена на Далечния Изток, от управителката на Централната банка на Русия Елвира Набиулина.

На банкнотата от 200 рубли от едната страна е изобразен паметникът на потопения кораб в Севастопол, станал символ на флота в пристанищния град, където са разположени руските военно-морски сили за Черно море. На обратната са изрисувани гръцко-римските руини от град Херсон.

Картините от Крим са били подбрани след национален конкурс, организиран миналата година, уточнява Руската централна банка (РЦБ). "Това отразява волята на руския народ да види тези символи на банкнотите", заяви пред медиите Набиулина.

На купюра от 2 хил. рубли присъстват Източния космодрум и вантовият мост над Източния Босфор, свързващ Владивосток с остров Руски.

Банкнотите вече са в обращение, първо те ще бъдат разпространени в регионите, които са изобразени на тях – Крим и Далечния Изток, както и в Москва, каза Набиулина.

Очакваме масовото влизане в обращение да е през декември, когато и банките и предприятията ще са готови да се разплащат с тях, както и ще са пригодени банкоматите, каза още тя.

Още през февруари, когато бе обявено изработването на тези банкноти, бе обяснено, че идеята символите на Севастопол, Херсон и Далечния Изток да се сложат върху банкноти, за да се привлекат повече туристи там.

Споделяне

Още от Бизнес