Русия пусна пак в ход сценария с унищожаване на непослушен олигарх

Русия пусна пак в ход сценария с унищожаване на непослушен олигарх

Отработена схема за унищожаване на неудобен на Кремъл олигарх работи от няколко месеца. Този път на мушката на властта е собственикът на една от най-големите петролни компании в Русия – "Руснефт" – Михаил Гуцериев. Схемата за разсипването на олигарха е същата като при разсипването на "Юкос" и осъждането на собственика ѝ Михаил Ходорковски.

Тверският съд в Москва издаде във вторник разрешение за ареста на бившия шеф на "Руснефт" Михаил Гуцериев, предаде ББС. Гуцериев е подозиран от властите в незаконен бизнес и укриване на данъци.

Представител на Московския градски съд е съобщил пред журналисти, че Гуцериев се издирва от 6 август, защото заповедта за ареста му е издадена по-отрано.

Според руските медии Гуцериев благоразумно е напуснал страната.

Към Тверския районен съд се е обърнал следовател от Следствената служба при Министерството на вътрешните работи с молба да бъде променена мярката за неотклонение, наложена на Гуцериев, от подписка на задържане под стража, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира официалния представител на Московския градски съд Анна Усачева. 

В края на юли Гуцериев, чието лично състояние се определя на около 3 млрд. долара, подаде оставка като президент на "Руснефт" и обяви намерението си да продаде компанията. Като причина за тези свои действия той посочи натискът върху него от страна на правоохранителните органи. 

През ноември 2006 г. генералната прокуратура на Русия възбуди дело срещу три дъщерни компании на "Руснефт". Те са обвинени в "отклоняване на плащането на данъци" и "незаконна дейност" във връзка с добиването на петрол в периода 2004-2005 г. в нарушение на издадения им лиценз.   

Данъчните претенции

На 14 май 2007 г. обвинението за "незаконна дейност в крупен размер, извършена в рамките на организирана група" е било официално предявено и на самия Гуцериев, който отрича вината си.

В момента в арбитражния съд в Москва има седем дела, по които Федералната данъчна служба иска като обезщетение в полза на държавата да бъде отнет контролният пакет акции на "Руснефт". На 18 юли 50% от акциите бяха блокирани от държавата под претекста, че се разпиляват посредством дълга верига от покупко-продажби. 

В понеделник Арбитражният съд на Москва одобри иска на държавата към "Руснефт" от 134 млн. долара неплатени дългове и глоби. "Руснефт" продължава да оспорва данъчните претенции, които надхвърлят 20 млрд. рубли или 784 млн. долара.

Купувач на активите на "Руснефт" може да стане групата "Базови елементи" на толерирания от Кремъл олигарх Олег Дерипаска.

Преди дни при съмнителни обстоятелства в пътна катастрофа в Москва загина 21-годишният син на Гуцериев, припомня ББС.

Споделяне

Още от Свят