Русия разполага танкове и строи самолетна писта в Сирия

Русия разполага танкове и строи самолетна писта в Сирия

Русия засилва oще повече военното си присъствие в Сирия. Тя е разположила около половин дузина танкове около сирийското военно летище до град Латакия – бастион на президента Башар Асад. Според американски източници, пожелали анонимност, там са забелязани седем танка T-90.

Освен това е позиционирана и артилерия, съобщи Ройтерс.

Русия вече разположи около 200 военнослужещи в района, като според Съединените щати през миналата седмица е изпращала дневно по два товарни полета до летището.

Русия е подложена на засилен международен натиск  да обясни засиленото си военно присъствие в Сирия, където Кремъл подкрепя Башар Асад в продължаващата вече четири и половина години война.

Москва заяви обаче, че ще продължи с военните доставки за Сирия и смята, че помощта ѝ за сирийската армия е в съответствие с международното право.

В същото време Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), който разполага с широка мрежа от различни източници в страната, съобщи, че Русия строи и писта за приземяване близо до летището край Латакия. Съоръжението ще ѝ позволи да приема големи самолети.

"Руснаците не позволяват на никакви сирийци, цивилни или военни да влизат в тази зона", посочват от организацията, цитирана от Франс прес.

Центърът твърди, че през последните седмици военни самолети са кацнали на това летище "с военно оборудване и стотици руски военни съветници и техници".

"Руснаците освен това са на път да разширят летището в Хамидие, обичайно използвано за разпръскване на земеделски пестициди", каза директорът на организацията Рами Абдел Рахман.

Този обект се намира в Тартус, друга крайбрежна сирийска провинция, която също е бастион на режима на Асад.

СЦНПЧ разпространи тези информации на фона на полемиката около евентуалното засилване на военното присъствие на Русия в Сирия.

Москва, основен съюзник на режима в Дамаск, защити снабдяването с оръжия на правителствените сили, които в последно време загубиха територии в полза на джихадистите.

Още по темата
Още от Свят

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?