Русия разположи зенитни установки в Абхазия

Руските военно-въздушни сили (ВВС) са разположили ан територията на Абхазия един противовъздушен комплекс С-300, съобщи пред журналисти в сряда в Москва главнокомандващият ВВС ген.-полк. Александър Зелин, цитиран от РИА Новости и Франс прес.

Руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО), разположени в Абхазия и Южна Осетия, ще свалят всички летателни апарати, нахлули във въздушното пространство на тези две републики, продължи генералът, според цитата на ИТАР-ТАСС. Той уточни, че зенитните системи С-300 са разположени само на територията на Абхазия, а на територията на Южна Осетия за същата цел ще се използват средствата за ПВО на сухопътните сили.

"Задачата на тези средства за противовъздушна отбрана е не само да отбраняват територията на Абхазия и Южна Осетия, а и да предотвратят нарушаване на въздушното им пространство. Тяхна цел е да унищожат всички летателни апарати, навлезли във въздушното пространство над защитаваната територия, независимо с каква цел", подчерта генералът.

"Задачата за защита на руските бази в Абхазия и Южна Осетия ще решаваме комплексно. Едновременно ще се осигурява защитата на територията на Абхазия и Южна Осетия както със средствата на ПВО, така и с бойно дежурство на фронтовата и армейската авиация", добави той.

От ЕС и НАТО нееднократно са подчертавали, че руското военно присъствие в Абхазия и Южна Осетия нарушава териториалната цялост на Грузия и представлява заплаха за нейната сигурност, коментира ББС.

По-голямата част от страните в света до днес не е признала двете републики като суверенни държави. Това направиха само Русия, Никарагуа, Венецуела и островната държава Науру.

От своя страна Грузия смята Абхазия и Южна Осетия за част от своята територия. След съобщението на информационните агенции официален Тбилиси обяви, че разполагането на установки С-300 в Абхазия представлява заплаха за Грузия и НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?