Русия разреши на олимпийците си да участват в игрите под неутрален флаг

Русия разреши на олимпийците си да участват в игрите под неутрален флаг

Олимпийският комитет на Русия (ОКР) подкрепи заявените намерения на руски спортисти да участват на Олимпийските игри в Южна Корея през 2018 г. под неутрален статут. Решението е взето във вторник на закрито събрание на ОКР, в което са участвали руският спортен министър Павел Колобков, шефовете на националните спортни федерации и на изпълнителния комитет, съобщи неговият председател Александър Жуков.

Подробностите ще бъдат обсъдени в средата на декември с Международния олимпийски комитет в Лозана. До тази развръзка се стигна, след като МОК отстрани руския сборен отбор от участие в Олимпийските игри догодина заради допинг измами, толерирани от руското правителство.

Кремъл даде благословията си за решението на ОКР.

Президентът Владимир Путин е на мнение, че "никой не трябва да възпрепятства тези спортисти, които искат да заминат на Олимпиадата под неутрален флаг", каза президентският говорител Дмитрий Песков.

"Ние, без всякакво съмнение, няма да обявяваме никакви бойкоти, няма да възпрепятстваме нашите олимпийци да вземат участие [в Олимпиадата], ако някой от тях желае да участва в лично качество", заяви Путин на 6 декември.

Преди това редица руски политици призоваха да се обяви бойкот и да не се участва в игрите.

Путин допълни, че властите "отчасти сами са си виновни" в създалата се ситуация.

Той разкритикува и принципа на колективна отговорност, който, според него, МОК е приложил към руските спортисти. Путин обаче призна, че участниците в сборния отбор "по време на цялата си кариера се готвят за тези стартове".

На 5 декември МОК отстрани руския сборен отбор от участие в Олимпиадата в Пьончан и разреши на руските спортисти да се състезават само под неутрален флаг. МОК освен това дисквалифицира Олимпийския комитет на Русия и изключи от състава си неговия ръководител Александър Жуков. Бившият спортен министър и настоящ вицепремиер на Русия Виталий Мутко пък е отстранен пожизнено от изпълнението на каквито и да е функции в олимпийското движение.

Освен това на ОКР е наложена глоба от 15 млн. долара, които ще бъдат инвестирани в създаване на международна агенция за тестване на допинг.

МОК основа решенията си на заключенията на две комисии, разследващи разкритията за държавна подкрепа на допинга в Русия. Комисията, оглавявана от швейцарския юрист Денис Освалд, разследва подмяната на допингови проби на руските спортисти на Олимпийските игри в Сочи. Другата комисия, ръководена от Самуел Шмид, изясни каква е била ролята на руските държавни органи при допинг манипулациите.

Руското общество да уважи мнението на спортистите

Председателят на ОКР Жуков каза пред журналисти, че решението да се разреши на руските спортисти да участват в Олимпиадата под неутрален флаг е било взето единодушно: "То се заключава в това, че нашите спортисти трябва да отидат в Корея и да се стремят към победа в прослава на нашата родина."

"Искам да призова руското общество да уважи мнението на спортистите", каза фехтовачката Софя Великая.

"Всеки спортист, който вземе участие, ще отдаде всичко, което може", заяви хокеистът Иля Ковалчук.

Жуков допусна, че за тези спортисти, които по едни или други причини не попаднат на игрите в Корея, могат да бъдат организирани отделни състезания.

След проверка, потенциално разрешение за участие в игрите през 2018 г. могат да получат над 200 руски атлети, но това е предварителна цифра – всичко ще зависи от поканата на МОК, каза още Жуков.

Спортистите: Всяка победа ще посветим на нашата Русия

Комисията на спортистите от ОКР по-рано обяви намерение за участие в Олимпийските игри под неутрален статут.

"Ние искаме да излезем за своята родина, за совите роднини и близки, за своите предани фенове, за своята нация, която в продължение на много векове е била и остава една от най-великите в света. Всяка победа, всеки медал, ние ще посветим на нашата Русия, която ще представляваме с огромна гордост", се казва в изявлението.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?