Русия разширява операцията си в Сирия

Сухопътни сили са разположени до няколко от големите градове, продължават въздушните удари

Снимка: Архив

Малък брой действащи или бивши руски военни са били засечени чрез геолокация в Сирия, включително близо до Хама, Алепо и Хомс, съобщиха руски блогъри, цитирани от Ройтерс.

Това навежда на мисълта, че Русия разширява своята операция извън рамките на военновъздушната си кампания, отбелязва агенцията.

Москва започна въздушни удари в Сирия в края на септември, но многократно заявява, че няма намерение да предприема сухопътна операция.

Представители на американските власти и независими експерти казаха миналата седмица, че Русия е увеличила числеността на своите сили в Сирия от близо 2000 на 4000 души. Група руски разследващи блогъри, наречена "Конфликт интелиджънс тийм", заяви, че са използвани социални медии, за да се установи местоположението на трима действащи или бивши руски военни в Сирия.

"Въпреки че все още нямаме неопровержими доказателства, че руски военнослужещи вземат пряко участие в боевете на земята в Сирия, смятаме, че наблюдаваната ситуация противоречи на твърденията на руски служители, че руски войски не участват и не се планира да участват в сухопътни операции", каза групата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира информациите за увеличаване на числеността на руските военни в Сирия, посочва ТАСС.

"Както анонимните източници, блогърите не представляват основание за каквито и да било коментари", каза той.

В понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че военновъздушните сили са извършили 137 бойни полета и са поразили 448 цели на територията на седем провинции в Сирия през последните три дни.

Говорителят на министерството генерал Игор Конашенков каза, че интензивността на бойните полети малко е спаднала, но се е увечилил броят на целите, атакувани при един полет.

Според него част от самолетите са били пренасочени за "допълнително разузнаване" на цели на терористите по данни на сирийската армия, опозицията и информационния център в Багдад.

Руската авиация е унищожила полеви лагер на терористичната групировка "Джебхат ан Нусра" в сирийската провинция Алепо, в района на населения пункт Квайрес аш Шарки. С преки бомбени попадения е била разрушена инфраструктурата на лагера, унищожени са четири високопроходими автомобила, снабдени с едрокалибрени картечници.

Унищожени са големи складове с боеприпаси на "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" в провинциите Ракка и Хомс, както и други обекти в провинциите Дамаск, Идлиб, Латакия и Хама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?