Русия разширява санкциите си срещу Турция

Русия разширява санкциите си срещу Турция

Русия няма да се откаже от сътрудничеството си с Турция, но санкциите срещу страната ще бъдат разширени. Това заявява вицепремиерът Аркадий Дворкович интервю за телевизионния канал "Россия 24".

Той допълни, че мерките вече са били анонсирани от премиера Дмитрий Медведев по време на правителствено засадание.

"Смятаме, че е нужен адекватен отговор на неприятелските действия", коментира още Аркадий Дворксович.

На 28 ноември президентът Владимир Путин подписа указ, с който се забранява вносът на някои турски стоки в Русия. Сред тях са плодовете и зеленчуците, които са основата на вноса от Турция, припомня ТАСС.

От началото на 2016 г. пък ще бъде отменен безвизовият режим на пътуване на турските граждани в Русия. Забраняват се още чартърните полети между двете държави, а на руските туроператори е наредено да се въздържат от предлагане на дестинация "Турция".

Новите санкции идват след свалянето на руския бомбардировач Су 24 от турските ВВС в края на ноември.

В резултат на въведените срещу Турция санкции се свива делът на руските туристи, които почиват в страната. През ноември това води до положителна динамика по отношение на други дестинации, сред които и България, сочат пък данните на Асоциацията на туристическите оператори в Русия.

Заради ограничените въздушни връзки с Египет пък значително се увеличават пътуванията на руснаците към Тайланд, Индия и Виетнам, съобщават още от асоциацията.

Споделяне

Още от Свят