Русия разширява военното си присъствие в Черно море

Русия разширява военното си присъствие в Черно море

Руските подводници се връщат в кримското пристанище Балаклава, съобщи руският в. "Независимая газета".

Според изданието тази възможност е била обсъдена от руския премиер Владимир Путин и украинския му колега Микола Азаров в Крим преди Деня на победата 9 май.

Освен това Русия може да изгради в Украйна нови бази за своя Черноморски флот.

Според руско-украинския договор от миналия месец Черноморският флот ще може да остане в Севастопол до 2042 г. Президентът Дмитрий Медведев има намерение следващата седмица да посети Украйна и в навечерието на визитата се подготвя пакет от документи за развитието на севастополската военна база и други обекти на руските военноморски сили в Крим, съобщи "Независимая газета", позовавайки се на вицеадмирал Александър Клецков, командващ Черноморския флот.

Военачалникът засега не разкрива подробности, "но е ясно, че на Черноморския флот предстои голямо военно строителство и може би разширяване на инфраструктурата", не изключва и част от обектите на флота в Русия да бъдат прехвърлени в Украйна.

Според изданието е очевидно, че Русия проучва възможността да открие нови военноморски бази в съседната държава. Освен Балаклава, където преди разпадането на Съветския съюз бе разположена най-голямата база за подводници в Черно море, руски военни обекти може да израснат в Николаев, Одеса и може би в делтата на Дунав.

"Възможното разширяване на Черноморския флот в западна посока е своеобразен отговор срещу разширяването на НАТО на изток - там, например, в Румъния и България САЩ започнаха да разполагат нови военни бази", коментира адмирал Владимир Комоедов, бивш командващ флота.

Глобалните планове на Русия обаче срещат известно противодействие от страна на Украйна, уточнява "Независимая газета", цитирана от БТА.

Неотдавна украинският външен министър Костянтин Гришченко заяви, че в текста на новия двустранен договор за Черноморския флот не са включени промени за реда, по който руски военни кораби ще се местят в пределите на Украйна и извън тях. Украйна все още настоява, че обновяването на руския флот, разположен на нейна територия, трябва да се съгласува с Киев, защото това не било предвидено в базовото споразумение. Остават неясноти около използваните от Черноморския флот обекти в Крим, а градските власти в Севастопол претендират за част от тях, взети под аренда от Русия, припомня "Независимая газета".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?