Русия разследва "чеченска версия" за воронежките взривове

Още една бомба избухна на автобусна спирка в южния руски град Воронеж, с което взривовете в този град от февруари досега станаха три.

Пострадала е една жена, минаваща покрай спирката с кола. На 19 юли сутринта на друга автобусна спирка също беше взривено устройство от неустановен вид. Тогава загина един човек и няколко бяха ранени.

По - рано в понеделник бе съобщено, че делата по тези взривове ще бъдат обединени в едно, тъй като според мнението на оперативните работници, двата инцидента имат общо както в характера на взрива, така и направата на взривното устройство. Делото е квалифицирано по глава 205 от Углавния кодекс на Русия "Тероризъм".

Това е вече третото произшествие от подобен род във Воронеж за тази година. На 19 февруари на автобусната спирка "Военно градче" също избухна самоделно взривно устройство, в резултат на което двама души бяха ранени.

До този момент не са разкрити извършителите на нито един от взривовете.

Представителите на Федералната служба за сигурност (ФСС) не изключиха версията за "чеченска следа", съобщава РИА Новости. "Тази версия се разглежда от следствено-оперативната група", заяви сътрудникът на групата за връзки с обществеността на ФСС във Воронежка област Роман Паневин.

По думите му, лидерите на чеченските бойци нееднократно са заявявали, че Воронеж влиза в сферата на техните интереси като обект за извършване на терористични актове. "За това свидетелстват и оперативните данни", отбелязал Паневин.

В областното управление на ФСС напомниха , че чеченските бойци вече два пъти се опитват да извършат терористични атаки във Воронеж. През 1996 година беше направен опит да се взриви сградата на железопътната гара "Воронеж - 1", а през 2001 година - битпазара "Ярмарка", намиращ се до гара "Курский".

Според Интерфакс, губернаторът на Воронежка област Владимир Кулаков отбелязал, че "взривовете на спирките във Воронеж са дело на ръцете на една престъпна банда". По думите на прессекретаря, губернаторът има намерение лично да контролира хода на разследването.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?