Русия реагира с недоумение на сигналите за сближаване на Швеция и Финландия с НАТО

Руското външно министерство изрази недоумение по повод информацията, че Финландия и Швеция, че ще търсят сближаване с НАТО, съобщи агенция Новости, цитирана от БНР в понеделник.

В публикация на норвежки вестник се твърди, че министрите на отбраната на двете страни са заявили пред колегите си от Дания, Норвегия и Исландия намеренията си да засилят двустранното и военно сътрудничество със Северноатлантическия алианс.

Според Москва е странно държави като Швеция и Финландия, които нееднократно са заявявали неучастието си във военни формирования, да търсят сближаване с алианса.

Естонският президент Тоомас Илвес призова за разполагането на постоянни части на НАТО в страната му, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф". Според Илвес Естония се чувства застрашена от Русия, военните ѝ маневри в близост до границата, както и враждебната реторика от страна на Москва. По думите му в руските учения участват между 40 и 80 хиляди войници, които могат да достигнат столицата Талин само за четири часа.

В момента в Естония временно са разположени 150 американски пехотинци. НАТО набра около 5 000 военни като част за бързо реагиране, която да защитава страните членки срещу евентуална руска агресия. Съгласно договора между Русия и НАТО от 1997 обаче алиансът няма право на постоянни бази в Източна и Централна Европа.

Споделяне

Още от Свят