Русия с 15-годишен рекорд при поскъпването на нехранителните продукти

Русия с 15-годишен рекорд при поскъпването на нехранителните продукти

Нарастването на цените на нехранителните продукти в Русия през януари тази година е достигнало 15-годишен максимум от 11.2 процента на годишна основа. Това сочи оценка руското министерство на икономическото развитие, цитирана от ТАСС.

"Поскъпването на непродоволствените стоки се засили от декември заради силната зависимост от вноса", се отбелязва в документа. На месечна основа цените са нараснали с 3.2 процента през януари заради продължаващото преоценяване на стоките, направено заради разликата в курсовете.

По-рано с такива темпове цените се повишиха за близо година, отбелязва министерството.

Цените на стоките за дълготрайна употреба са продължили да се покачат и след декемврийския си скок, предизвикан от силното търсене. Телевизорите и радио апаратите са поскъпнали с 3.6 на сто през януари след 14 процента за декември, а електрониката и други битови уреди - с 6,1 на сто спрямо 12 на сто.

Нарастването на цените на леките автомобили, облеклото, обувките, перилните и почистващи препарати, парфюмите, козметиката и лекарствата се е ускорило 1.5 до 5 пъти в сравнение с декември.

Споделяне

Още от Свят