Русия с над 130 млрд. долара загуби от западните санкции и поевтинелия петрол

Около 130-140 млрд. долара ще са годишните загуби на руската икономика заради наложените от Запада санкции и поевтиняването на петрола, изчисли в понеделник руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от руските медии. Той се включи в провеждащия се в Москва международен финансово-икономически форум.

"Какво се случва за икономиката? Заради политическите санкции годишно губим от порядъка на 40 млрд. долара, 90-100 млрд. долара може да загубим от намаляването на цените на нефта", каза Силуанов, припомняйки, че петролът поевтиня с 30 процента, което също отслабва рублата.

Според него политическите санкции имат негативно въздействие не само в областите, за които се отнасят, но съща така върху цялата икономика.

Финансовият министър даде пример с намаляващия поток чуждестранни капитали и инвестиции от развитите страни. Според него друг негативен фактор през последните месеци е изтичането на капитали от страната.

Русия и по-рано се е сблъсквала с този проблем, но ако в предишни години сумата е била около 100 милиарда долара, то тази година се очаква тя да нарасне на 130 милиарда. Това се дължи до голяма степен на активното обръщане на спестяванията от рубли в чуждестранна валута преди всичко от страна на населението, смята руският финансов министър.

Той заяви, че поради тези причини правителството ще подходи по-строго към бюджета и ще използва антикризисни инструменти. Социалните ангажименти обаче няма да се преразглеждат и ще бъдат изпълнявани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес