Русия с невъзможно очакване към България газът по "Турски поток" да тръгне от януари

Теменужка Петкова обяви шпионския скандал за приключен

Петкова и Мантуров подписаха редица споразумения, сн. МЕ

Русия очаква от 1 януари 2020 г. да потече газът по тръбопровода "Турски поток" през България до Сърбия. Това заяви министърът на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров след 17-тото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в резиденция "Евксиноград" край Варна, което бе председателствано от него и българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Мантуров припомни, че българската страна си е поставила този срок за приключване на работата по изграждането на газопровода. Петкова допълни, че се полагат всички усилия този график за трасето, което у нас ще се казва "Балкански поток", да бъде спазен.

Това обаче на практика е невъзможно, тъй като все още не е сключен договорът за построяването на 474 -километровото трасе между границите ни с Турция и Сърбия. Поръчката на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" предвижда за 250 дни да се изгради част от трасето и в комбинация със съществуващата газова инфраструктура в непълен обем да тръгнат доставките по трасето с капацитет под 20 млрд. куб. м годишно. Търгът за трасето бе спечелен от саудитския консорциум "Аркад", който обаче бе декласиран, а другият претендент "Газово развитие и разширение България" (ГРРБ) свали офертата си и така влезе под цената на "Аркад" за 1.102 млрд. евро бед ДДС. Саудитците обаче обжалваха това решение през Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе в негова полза. Отсъждането ѝ бе протестирано от ГРРБ пред Върховния административен съд, но точно преди ден стана ясно, че партньорът с руска връзка в ГРРБ – "Комплишмънт", която ще строи трасето на "Турски поток" в Сърбия, вече не подкрепя жалбата. Определението на съда за недопустимост на  жалбата обаче може да се обжалва.

Така, дори и да се сключи договор с "Аркад" в близките дни, няма как първата фаза на проекта да се приключи до 1 януари 2020 г., независимо че от тази дата "Булгартрансгаз" има договори да транспортира газ на руската "Газпром" и швейцарската МЕТ по бъдещия газопровод. Преди време изпълнителният директор на българския газов оператор Владимир Малиножв обяви, че дори и да не се спази датата на въвеждане в експлоатация на газопровода, "Булгартрансгаз" няма да дължи неустойки.

Въпреки очевидната към момента невъзможност да се приключи проекта за оставащото време до края на 2019 г., Мантуров заяви, че "перспективите са до 1 януари да са приключили работата по създаването на газопровода". Как ще се осъществи това технически към момента не е ясно, но Петкова обяви, че страната ни полага всички усилия да приключи проекта в срок.

Българският енергиен министър също така обяви за приключен скандала с разследването за шпионска дейност около движение "Русофили", за което се разбра навръх 9 септември. Тогава стана ясно, че председателят на движението Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а руският гражданин Леонид Решетников получава 10-годишна забрана да влиза в България.

В отговор на журналистически въпрос за това дали шпионският скандал ще се отрази на отношенията в сферата на енергетиката между двете страни, двамата министри коментираха, че темата не е обсъждана на срещата и по никакъв начин няма да рефлектира върху сътрудничеството. След тази резултатна среща с руския министър на промишлеността Денис Мантуров няма как да говорим за подобни неща, заяви Петкова. От своя страна той добави, че може да каже само, че изучаването на руския език не може да се смята за шпионско дело.
На заседанието на междуправителствената комисия било постигнато съгласие, че двете държави ще работят за реализиране на наличния потенциал на дългогодишното  сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Дежурно поставяната от години цел е увеличаване на стокообмена.

По думите на Мантуров Русия е на вторият най-важен търговски партньор на България след Европейския съюз. Стокообменът между двете държави през миналата година е нараснал до 3.5 млрд. долара, като 2.9 млрд. от тях се падат на руските стоки. Той посочи още, че руските инвестиции в страната ни са  от порядъка на 8 млрд. евро, като основната част от тях се пада на "Лукойл" която притежава у нас рафинерията "Нефтохим". Българските вложения в руската икономика са едва 103 млн. дожлара, допълни той.

На срещата е било обсъдено и сътрудничеството между двете страни в ядрената област. Петкова напомни, че руската "Росатом" участва в модернизацията на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" и удължаването на живота на реактора с 60 години. Лицензът му за работа изтица този октомври и Петкова каза, че до няколко седмици се очаква Агенцията за ядрено регулиране да издаде нов 10-годишен лиценз за работа на мощността.

Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването "Росатом“ в реализацията на проекта.

В областта на туризма е било договорено разширяване на съвместната работа между регионалните туристически организации и компании. Обсъдена е била и възможността за установяване на нова фериботна линия между в Черно море. 

По време на комисията бяха подписани меморандум за сътрудничество между "Интер експо център България“ и изложбено обединение 4Рестек“, както и споразумени за сътрудничество между "Техноинженеринг груп България“ и Инженерна компания "Интерблок“ Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес