Русия с план за първа централа с малки модулни реактори през 2027 г.

Русия с план за първа централа с малки модулни реактори през 2027 г.

Първата централа с малки модулни реактори (ММР) в Русия ще бъде построена в Якутия. Пускането ѝ се предвижда за 2027 г., а в допълнение към този пилотен проект още няколко места ще бъдат разгледани за изграждането на подобни централи, заяви Евгений Пакерманов, ръководител на "Русатом Овърсийз" (Rusatom Overseas), дружеството за проектите зад граница на държавната руска ядрена корпорация "Росатом".

За 2027 г. е предвидено въвеждането в експлоатация и на проекта на американската NuScale Power ("НюСкейл Пауър"), която започва работа по изграждането на мощност от ММР в Айдахо.

"Ядрените централи с ниска мощност първоначално са създадени за отдалечени региони без централизирани енергийни мощности. Златните залежи в Кючус, в Якутия, са най-голямото неразработено находище в Русия. Това е енергийно интензивна промишленост, а е невъзможно да докараме дизелови машини или подобни капацитети там. Единственият ефективен начин е да построим малка ядрена централа... Имайки предвид отдалечеността на територията, една от задачите е да оптимизираме строителните дейности и да увеличим модулното сглобяване на реакторите", казва Пакерманов в съобщение на "Росатом".

"Нашата задача не е просто да построим малка ядрена централа за производство на електроенергия, а да създадем референтен модел за чуждите пазари. От една страна той трябва да отговаря на изискванията на руския ядрен регулатор, от друга – да покрива базовите международни критерии", допълва той.

Якутия е най-големият руски регион с размерите на държава като Аржентина. Над 40 процента от региона се намират в близост до Северния полярен полюс и девет месеца в годината температурите са под нулата.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?