Русия с ултиматум към Навални - да се върне в Москва до утре или затвор

Опозиционерът не вижда как може да изпълни условието на властите в Москва

Алексей Навални

Русия отправи в понеделник ултиматум към опозиционера Алексей Навални - или да се върне от Германия в Москва до утре (вторник, 29 декември), или в противен случай го чака затвор, съобщи Ройтерс.

Навални, който е един от най-големите критици на президента Владимир Путин, през август бе транспортиран за лечение в Германия, след като колабира в самолет при опит да бъде отровен с невропаралитичното вещество "Новичок". Федерацията обаче отрича подозренията на западните държави, че е замесена в опита за отравянето на Навални. Преди седмица пък той разпространи видео, в което твърди, че е записал свой телефонен разговор с предполагаемите си отровители от руските служби.

Федералната служба за изпълнение на наказанията обвини в понеделник Навални, че нарушава задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Според службата Навални е освободен от германската болница, в която се е лекувал още на 20 септември, а симптомите му са отшумели до 12 октомври, което значи, че е годен да спазва изискванията на условната си присъда. Критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, за което той твърди, че е политически мотивирано.

Според изпратената му в понеделник призовка той трябва да се яви незабавно в инспекцията в родината си, защото в противен случай, съгласно руския наказателен кодекс, условната му присъда може да бъде заменена с ефективна.

В съобщението не се посочва краен срок, в който Навални да направи това. Опозиционерът обаче публикува скрийншот на съобщението до адвоката му, в което се казва, че му се дава време до утре в 9 часа да се яви в службата в Москва. Според говорителя на Навални това е невъзможен за него срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?