Русия, САЩ и Тайланд спорят кой да съди “търговеца на смърт” Виктор Бут

Русия, САЩ и Тайланд спорят кой да съди “търговеца на смърт” Виктор Бут

В петък три страни влязоха в спор кой да съди арестувания предния ден скандален търговец на оръжие Виктор Бут, подозиран в доставки на оръжие за Африка и Колумбия. Първи заявиха намерението си да искат екстрадиция САЩ, по искане на които той бе задържан. Властите на Тайланд обаче заявиха, че първо те трябва да проверят дали Бут не е доставял оръжие за местни бунтовници и ако това се докаже, той ще бъде съден в страната. Русия също иска екстрадиция, защото според нея, ако има обвинения към Бут, той като руски гражданин трябва да бъде съден на нейна територия. Самата Москва няма претенции към бизнесмена.

“Никоя друга страна не може да съди руски гражданин. От гледна точка на правото руският гражданин е арестуван с измама на чужда територия по искане на спецслужбите на САЩ, което е неприемливо”, заяви в петък адвокатът на Бут Виктор Буробин пред радио “Ехото на Москва”.

Адвокатът добави, че в Главната прокуратура са му съобщили, че никакви документи или искания по отношение на Бут не е постъпвало от други страни, предаде “Интерфакс”.

Полицията издирва съучастник

В момента тайландската полиция издирва съучастника на Бут Андрей Смулян. По-рано бе съобщено, че той е арестуван заедно с Бут, но тази информация не бе потвърдена. Според Ройтерс не е известно къде се намира Смулян. Интересното е, че именно чрез него полицията е стигнала до Бут.

Според данни на Си Ен Ен Бут и Смулян са разработвани от януари. Тогава двама сътрудници на американската служба за борба с наркотиците (DEA) успяха да се свържат със Смулян, като се представиха за хора на левите колумбийски бунтовници, които искат да закупят оръжие за милиони долари.

Те се срещнали със Смулян в Холандия, Дания и Румъния, обсъждали детайли на сделката и начина на доставките. На една от срещите Смулян им предал флаш със снимки и спецификациите на 100 ракети земя-въздух. Той обещал, че за 5 млн. долара ще организира доставката в Колумбия и пускането на товара от въздуха в определения район.

На друга среща Смулян представил на Бут по телефона двамата агенти под прикритие. След което казал на единия от тях, че оръжието вече е готово и се намира в България. Смулян и Бут се разбрали за среща с двамата “терористи”, за да договорят окончателно сделката. Точно в този момент Бут бил арестуван.

Обвиненията в престъпно договаряне с цел доставката на оръжие за колумбийските екстремисти са били повдигнати към Бут и Смулян задочно от прокуратурата на Южния район на Ню Йорк. Обвинението, според което Бут е планирал да достави преносими ракетно-зенитни комплекси “земя – въздух” на бунтовниците от Колумбийските революционни въоръжени сили, бе разгласено от федералния прокурор на Южния окръг на Ню Йорк Майкъл Гарсия и от и.д. ръководителя на федералното управление за борба с разпространението на наркотиците Мишел Леонхарт.

Бут може да бъде осъден на десет години затвор в Тайланд, преди да бъде екстрадиран за САЩ или Русия, ако бъде доказана причастността му към доставките на оръжие за местните терористични групировки, съобщи АП.

Представители на тайландската полиция твърдят, че Бут планирал да обсъди в Тайланд ред договорки за доставките на оръжие. Във връзка с това руският бизнесмен може да бъде изправен пред съда в Тайланд и след това да бъде екстрадиран за родината си или за САЩ, където срещу него са повдигнати редица обвинения, заяви пред АП лейтенантът от полицията Адисорн Нонзи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят