Русия: САЩ симулират борба срещу ИД в Ирак

Русия: САЩ симулират борба срещу ИД в Ирак
Русия обвини САЩ, че симулират борба с "Ислямска държава" (ИД) и умишлено намаляват въздушните си удари по групировката в Ирак, за да позволят на нейни бойци да се прехвърлят в Сирия и да забавят напредването на сирийската армия, подкрепяна от руска авиация, съобщи Ройтерс. 
 
Агенцията отбелязва, че това изявление на руското министерство на отбраната е поредният признак за нарастване на напрежението между Москва и Вашингтон. 
 
"Всички виждат, че оглавяваната от САЩ коалиция имитира борба с ИД, най-вече в Ирак, но като че ли активно продължава по някаква причина да се бори с ИД в Сирия", каза  говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.
 
По думите му вследствие на това голям брой джихадисти са се преместили от пограничните райони в Ирак в сирийската провинция Дейр аз Зур, където се опитват да се окопаят по левия бряг на река Ефрат. 
 
"Действията на Пентагона и коалицията се нуждаят от обяснение. Дали тази промяна в приоритетите на САЩ и коалицията представлява стремеж максимално да се усложни операцията на сирийската армия с подкрепата на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия за освобождаване на сирийската територия източно от река Ефрат? Или това е изкусен ход за освобождаване на Ирак от терористите, прогонвайки ги в Сирия под точните удари на руските ВКС?", попита руският генерал. 
 
Конашенков каза още, че сирийската армия се опитва да изтласка ИД от населеното място Маядин, югоизточно от град Дейр аз Зур, но терористите всекидневно получават нови подкрепления от "чуждестранни наемници", прииждащи от Ирак. 
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?