Русия се кани да ограничи провеждането на митинги

В Русия скоро може да бъдат забранени публичните протести близо до правителствени сгради, по пътищата или в близост до тръбопроводи.

Това предвижда гласуваният на първо четене от Държавната дума законопроект, който е критикуван за това, че може да ограничи свободата на обществения дебат, предаде Би Би Си.

Членове на опозиционни политически групи бяха арестувани по време на протести пред Думата против налагане на забраната.

Когато бе преизбран за втори мандат по-рано този месец президентът Владимир Путин обеща да защитава демокрацията в Русия. Правозащитни организации обаче смятат, че новото законодателство е неконституционно и недемократично.

Проектът, който бе приет на първо четене с гласовете на 294 депутати, а 137 бяха против, подлежи на още две разглеждания, преди да стане закон. Той предвижда да не се допуска провеждането на митинги и протести близо до официални сгради, посолства и офиси на международни организации.

За незаконни се обявяват и протестите близо до големи пътища, крупни индустриални обекти, училища, детски домове, болници, стадиони, концертни зали и религиозни центрове.

Правителството мотивира закона с аргумента, че публични събирания близо до такива места е заплаха за сигурността.

Докато парламентът дебатираше закона, полицията разпръсна малка група протестиращи отвън, а няколко души бяха задържани.

Сред арестуваните е заместник - председателят на либералната опозиционна група Яблоко Сергей Митрохин.

"Ние ще продължим да провеждаме тези демонстрации, дори ако те прокарат този драконовски закон", заяви той пред репортери.

"Това ще бъде краят на политическия живот по улиците", смята Сергей Решулски, висш член на комунистическата фракция в парламента.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва обаче отбелязва, че проектът скоро ще стане закон, тъй като прокремълската формация Единна Русия доминира Държавната дума.

Споделяне

Още от Свят