Русия се опасява от цена на нефта под 30 долара и нелеки времена

Русия се опасява от цена на нефта под 30 долара и нелеки времена

Търсенето и цените на нефта през 2016 г. ще запазят спада си, а в някои периоди догодина цената дори ще е под 30 долара за барел, коментира руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от руски медии в неделя.

"За изминалата година Международният валутен фонд четири пъти преразглежда прогнозите си за свиване на световната икономика, което говори, че търсенето на петрола ще намалява", посочи той на заседание в Казан.

Силуанов каза още, че се очертава ниските цени да доминират пазара и догодина заради огромните запаси и включването на нови играчи в доставките, визирайки Иран, който смята да пусне обеми от 1-1.5 млн. барела в денонощие. "Всичко това говори, че в отделни периоди цените може да са 30 долара за барел, че и по-малко", посочи финансовият министър, според когото по тази причина Русия да се готви за нелеки времена.

Силуанов припомни, че бюджетът на Русия е разчетен при цени от 50 долара за барел, а в момента те са около 36-37 долара.

"Виждаме, че ситуацията говори за свръхпроизводство на нефт в света. Няма изработени политики сред страните на Организацията на страните износителки на петрол, всеки работи за себе си, воюва за пазари, което често води до дъмпинг и по-нататъшно понижаване на цената на суровината", каза руският финансов министър.

Споделяне

Още от Бизнес