Русия се оплака от нападение над руски журналисти в Киев

Международните организации трябва да реагират на нападението над журналистите от руската телевизия "Лайф нюз" в Киев, заяви заместник-директорът на пресслужбата на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Надяваме се, че въпреки новогодишните празници международната журналистическа общност, правозащитниците и представителите на международните организации, отговарящи за спазване на свободата на словото, не само ще отбележат, но и ще дадат подходящата оценка на нападението над нашите журналисти", написа Захарова в Туитър.

"Важно е да се изкажат и антифашистките организации, тъй като става дума за мероприятия, копиращи по форма и съдържание нацистките традиции. Мълчанието в този случай е проява на съглашателство", заяви представителката на руското външно министерство.

Вчера в Киев се състоя факелно шествие по случай 106-годишнината от рождението на лидера на украинските националисти Степан Бандера, в което участваха над хиляда привърженици на дяснорадикалната украинска партия "Свобода". Някои от тях нападнаха кореспондентката на руската телевизия "Лайф нюз" и оператора ѝ. Неизвестни лица блъснаха журналистката, тя падна и си удари главата. Хулиганите ѝ взеха и телефона. Руските журналисти казаха, че нападението е било извършено пред очите на киевските полицаи, които не са се намесили.

Захарова отбеляза, че при официални преговори и публични изказвания западните официални представители редовно заявяват, че "руската страна преувеличава неонацистките прояви в Украйна и те не виждат никакви явни факти".

"Не виждат, защото по западните телевизии не показват факелните шествия в центъра на Киев и не разказват истинските факти от биографията на Степан Бандера", отбеляза тя.

Отношението на украинците към Бандера, идеолога на руското националистическо движение, сътрудничил по време на Втората световна война с нацистка Германия, е нееднозначно. През 2010 г. президентът Виктор Юшченко му даде звание "Герой на Украйна", но същата година Донецки административен съд го отмени като незаконно. Решението бе обжалвано, но жалбата бе отхвърлена от апелативен съд. През 2011 г. Висшият административен съд остави без промяна решението на донецките съдилища.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?