Русия се отказа да достави ракетни комплекси С-300 на Сирия

Русия се отказа да достави ракетни комплекси С-300 на Сирия
Русия не преговаря със сирийското правителство за доставка на модерни ракети "земя-въздух" С-300 и не смята, че Дамаск се нуждае от такива, съобщи висш помощник на руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. 
 
Помощникът на Путин по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин направи този коментар пред в. "Известия" след посещение тази седмица в Москва на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ожесточено лобира пред руския президент да не се извършват такива доставки.
 
Миналия месец Русия намекна, че може да достави оръжията на сирийския президент Башар Асад - въпреки възраженията на Израел - след западните военни удари в Сирия. 
 
Руският външен министър Сергей Лавров тогава каза, че ударите са освободили Русия от каквото и да било морално задължение да задържи доставките, а руският в. "Комерсант" цитира неназовани военни източници, според които било възможно доставките да започнат в най-близко бъдеще.
 
Изказването на Кожин, толкова скоро след разговорите на Нетаняху с Путин в Москва, подсказва, че лобирането на израелския премиер е дало резултат, поне засега, отбелязва Ройтерс.
 
За момента не водим преговори за никакви доставки на съвременни нови системи, каза Кожин за в. "Известия", запитан за възможността за предаване на системи С-300 на Сирия. Сирийските въоръжени сили имат "всичко необходимо", добави той. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят