Русия се похвали, че е втора по внос на втечнен газ в Европа

Русия се похвали, че е втора по внос на втечнен газ в Европа

В момента Русия заема второ място по доставки на втечнен природен газ в Европа, отстъпвайки по този показател само на Катар, обяви първият заместник-ръководител на правителствения апарат на Русия Сергей Приходко.

Това той каза пред журналисти във връзка с участието на руския премиер Дмитрий Медведев в Първия Каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан.

Според Приходко, изхождайки от настоящите условия на пазара, Русия очаква за запази нивото на доставките на тръбопроводен газ в Европа на нивото от рекордната 2018 г.

"Русия се явява най-големият и надежден доставчик на синьо гориво в Европа. През миналата година доставките на тръбопроводин газ на европейския пазар достигнаха рекордните 201.9 милиарда куб. м. Отчитайки реалната конкуренция и ситуацията на пазара, очакванията са и през 2019 г. те да са близки до тези показатели", каза Приходко.

"Освен това при доставките на втечнен газ в европейските страни Русия също влиза сред лидерите, заемайки второ място след Катар", заяви той.

Според данните на международната група на вносителите на втечнен газ, публикувани през април, най-големите доставчици на този вид гориво в Европа през 2018 г. са били Катар (16.42 млн. тона), Алжир (9.29 ммлн. тона) и Нигерия (9.07 млн. тона). През миналата година износът на руски втечнен газ за европейския пазар е достигнал 4.43 млн. тона, а на сАЩ са се падали 2.7 млн. тона.

Според данни  на Еврокомисията, обявени в края на юли, за отчитания период САЩ е третият по големина вносител на втечнен газ в Европейския съюз с дял от 12.4 процента, докато през 2018 г. делът е бил 5 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?