Русия се препъва в опита си да замени западните енергийни технологии

Изпитанията на първата руска турбина с голяма мощност се провалиха

Президентът Владимир Путин на посещение в завод "Сатурн"

Намерението на Русия да изгради енергогенерираща турбина с голяма мощност, за да намали зависимостта си от западни технологии, претърпя сериозно поражение, след като прототипът се разпадна и не подлежи на поправка. Това съобщиха двама източници, запознати с проекта, пред Ройтерс. Представители на руската Обединена двигателностроителна корпорация (ОДК, част от състава на "Ростех") и "Роснано" впоследствие заявиха пред ТАСС, че Русия е преустановила изпитанията на турбината, тъй като няколко механизма са излезли от строя.

Тази газова турбина от ново поколение с мощност до 120 мегавата трябваше да бъде готова до средата на 2018 г., а по план същата година трябваше да започне и серийното производство. ОДК дори разказаха плановете си за създаване на още по-мощна турбина – 160 мегавата и 230 мегавата. Източник на ТАСС обаче твърди, че изпитанията на първата турбина няма да приключат в определения срок заради сложността на проекта.

Работата ще продължи след отстраняването на проблема, казва представител на "Ростех", който обаче не уточнява кога точно: "Безспорно, това ще се отрази на сроковете за приключване на работата, но не е фатално за проекта".

Изпитанията на прототипа на турбина с мощност 110 мегавата са извършени в инженерния завод "Сатурн" през декември 2017 г, съобщи по-рано Ройтерс. Информирани източници са заявили пред агенцията, че турбината се е разпаднала. През март бил направен опит да бъде ремонтирана, който приключил с неуспех. Източниците на Ройтерс твърдят, че турбината не може да се сглоби наново и проектът трябва да започне отначало с ново оборудване.

През последните години Русия внесе газови турбини с голяма мощност от европейски фирми като "Сименс" и "Алстом", необходими за оборудването на съвременни електроцентрали.

След като Западът въведе санкции срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна преди четири години, руският президент Владимир Путин настоя вносните технологии в областта на енергетиката, софтуера, авиокосмическото оборудване и медицината да бъдат заменени от руски.

Злополучният провал със 110-магаватовата турбина – капацитет, достатъчен да обезпечи захранването на значим град, подчертава техническите предизвикателства на проблема.

Двама различни източници, запознати с проекта, които са пожелали да останат анонимни, са заявили пред Ройтерс, че след разпада на прототипа на турбината по време на теста, тя не може да се възстанови и проектът трябва да започне отново с ново оборудване.

"Турбината се счупи. Няма турбина, това е", коментира единият източник.

Русия все още би могла да купува турбини от западни доставчици, но наложените санкции от ЕС и САЩ затрудняват вноса на западни енергийни технологии при определени обстоятелства.

Миналата година Русия тайно достави турбини, произведени от "Сименс", на електроцентрала в окупирания Крим, който е обект на санкции. ЕС реагира с въвеждане на допълнителни санкции за официални лица и компании, участвали в операцията.

"Сименс" обвини руски компании, че незаконно са доставили в Крим четири турбини, които първоначално са били закупени от германския концерн за строителството на електроцентрала в Таман, Русия. "Сименс" заведе съдебно дело срещу "Ростех", обвинявайки компанията за преместването на турбините в Крим. Германската компания поиска турбините да ѝ бъдат върнати и сделката по продажбата им да бъде призната за недействителна, но руският съд отказа.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?