Русия се размина със САЩ и ЕС в тълкуванието си за македонската криза

Москва обвини Запада, че подхранва "великоалбански стремежи в района"

Русия се размина със САЩ и ЕС в тълкуванието си за македонската криза

"Дълбоко сме загрижени от последните събития в Република Македония. На 27 април изгубилата парламентарните избори опозиция фактически извърши опит за насилствено завземане на властта в страната, като по собствена инициатива избра председател на парламента с груби нарушения на установените процедури." Това гласи официална позиция на руското външно министерство по повод размириците от четвъртък вечер в Скопие.

Позицията на Русия е коренно различна от оценките, давани от САЩ и Европейския съюз за ситуацията в Македония.

В официалния документ се говори, че " във възникналото сбиване с участие на демонстранти, излезли срещу "самозванците", има пострадали". В позицията никъде не се взема предвид факта, че полицията в Македония на практика не попречи на местните националисти да нахлуят в сградата на парламента, където те вандалстваха и биха народни представители.

Тълпата бе очевидно от привърженици на партията ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който заедно със симпатизиращият му президент Георге Иванов не позволяват на Македония да излезе от тежка политическа криза вече две години. И двамата настояват за нови избори, след като партията, спечелила с минимална преднина изборите, не получи подкрепа на мнозинството депутати.

След размириците от вечерта на четвъртък срещу петък позицията на ЕС и САЩ е, че изборът на първия в историята на републиката етнически албанец за председател на парламента, който бе и формалния повод за протеста, е напълно законен. Западните държави съобщиха, че те ще работят с него и призоваха да се следват демократичните процедури.

Русия обаче оказа се не споделя тези нагласи. Нещо повече Москва говори за чуждо вмешателство в македонската политика. "Официални представители на Евросъюза и посланиците на редица европейски държави и САЩ незабавно приветстваха "новия председател" на парламента, който впрочем, е бивш полеви командир от проалбанската Народна освободителна армия. Такава мълниеносна координирана акция, несъмнено, се явява свидетелство на това, че случващото се е било планирано с негласното знание на "външните куратори" на македонската опозиция", се казва в декларацията, прочетена от Алексей Зайцев.

След това Москва повтаря, че "това потвърждава тезата, че главна причина за сегашната вътрешнополитическа криза в Република Македония е най-груба намеса във вътрешните работи на тази страна. Налице е безцеремонна манипулация на волеизявлението на гражданите с цел да бъде отстранено от власт законното правителство". В момента страната се управлява от служебен кабинет.

В текста Русия намесва име и събитие от съвсем друга страна - освобождаването от френски съд на косовския албанец Рамуш Харадинай (един от партизанските лидери от конфликта с армията на Слободан Милошевич в края на 90-те години, който сега Сърбия иска да ѝ бъде предаден чрез Интерпол) - за да обяви, че имало явна подкрепа на Запада за великоалбанските стремежи в района.

"По-нататъшното развитие на събитията по този сценарий, опитите да се промени страната на основата на т.нар. Тиранска платформа, заплашват с още по-голям ръст на напрежението и преминаване на ситуация в конфликт, включително на междуетническа основа."

Накрая, Москва посочва, че адекватно решение можело да се намери единствето чрез "вътрешномакедонски диалог в рамките на конституционно-правното поле". В действителност, партията на Груевски не позволява избраният през декември парламент да заработи нормално, а президентът Иванов отказа да изпълни основния закон и да предаде мандат за правителство на лидера на опозицията Зоран Заев.

 

Споделяне

Още от Свят