Русия се скара на САЩ заради забележки за корупцията в България

Руското посолство: “Корупция има и в "най-демократичните" страни, мирише на лицемерие"

Русия се скара на САЩ заради забележки за корупцията в България

Посолството на Русия в България осъди коментарите на правния съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким, че у нас липсва политическа решителност за борба с корупцията.

"Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България", посочиха от руското посолство.

По-рано тази седмица Джесика Ким, която бе изпратена у нас от Вашингтон да следи и помага за борбата с корупцията у нас, коментира, че "българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне".

"Въпросът за корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в "най-демократичните" страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от "украинското досие" на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?", допълниха от руското посолство у нас.

От посолството визират спекулации, че синът на Джо Байдън – Хънтър, помогнал украинската газова компания "Бурисма" да избегне разследвания за корупция. Хънтър Байдън беше в надзорния съвет на компанията от 2014 г. до 2019 г. Казусът бе коментиран и от вече бившия американски президент Доналд Тръмп.

Христо Иванов: Кремъл защитава българските корупционери

По-късно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова новата руска посланичка Елеонора Митрофанова вместо да защитава българските корупционери да упражни влияние "Лукойл" да покаже резултатите от данъчните си ревизии.

Според него Митрофанова ще наложи по-открит стил на намеса в политиката на България. По думите му "тя е специалист по "мека сила" - това, което в дипломацията обикновено се нарича културна дипломация, равноправни икономически отношения, инвестиции и т.н".

"В кремълския език обаче "меката сила" е корупция, проникване в разузнавателни структури, пропагандно овладяване на определена територия", обясни Христо Иванов

"Разбираме защо страстно защитавате българските корупционери. Разбираме и че навярно Вашата основна задача е да браните корупционното влияние на Кремъл. Но и вярваме, че нашите два народа имат бъдеще на равноправни отношения, основаващи се на свобода и стремеж към европейски модел на демокрация. Може би са ви информирали, че огромната част от българите не иска корупция и това лято имаше огромна вълна на протести срещу корупцията на Борисов, Доган, Пеевски и Гешев", посочи той.

"Предлагам Ви да се възползвате от факта, че руската държава има влияние върху "Лукойл" и да повлияете на компанията да публикува ревизионните актове, за да стане ясно и да се отговори на дългогодишните съмнения дали е плащан пълният дял от дължимите в България данъци", каза Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" посочи, че в обществото от години витаят съмнения, че "Лукойл" е спестила 1 млрд. лева от корпоративни данъци.

"1 млрд. лв. е огромна сума. Може би за г-н Путин това е равностойността на един дворец в Геленджик, но за България това е огромна сума, която не е влязла в пенсиите, не е влязла в заплатите на българските здравни работници или в заплатите на учителите. Тази сума е отишла в отхранване на отровната корупционна среда в България", каза Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?