Русия се цели в троен ръст на ядрените сделки в следващите 20 години

Русия, един от най-големите в света износители на петрол и газ, цели да стане и глобален лидер в ядрената енергетика. Държавната корпорация “Росатом“ в момента строи 15 реактора в света, което е повече от всеки друг международен доставчик. Пет от тях са извън Русия, а скоро към тях ще се прибавят и други, предаде Блумбърг.

На 26 септември “Росатом“ обяви сделка за два реактора в Китай, след като други два вече бяха построени там. “Китай дори не е първият ни приоритет сега, след като имаме партньорства в Индия, Турция, а в бъдеще и във Виетнам“, заяви президентът на “Росатом“ Сергей Кириенко.

Страните с бързо развиващи се пазари поръчват повечето от новите реактори, докато проектите в развитите страни са забавени от политическата опозиция, посочва изданието.

Русия е готова да се конкурира в цените, допълва то и цитира данни на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според които построяването на 1000 мегаватова ядрена централа в Русия струва средно 2.9 млрд. долара, без да се смята финансирането. Това е от 20 до 50 процента по-евтино отколкото цените на западните конкуренти.

Руснаците преразгледаха своята ядрена технология след фиаското в Чернобил. “Техните реактори имат същия базисен дизайн като на предлаганите от останалите“, казва Марк Хибс, асоцииран член от Берлин на програмата за ядрена политика на Фондация “Карнеги“

“Външни експерти казват, че те са безопасни“, допълва той. Въпреки това експертът добавя, че на “някои ядрени пазари решенията са едновременно търговски и политически и онези, които трябва да ги вземат, все още са леко нервни относно това (руските реактори)“.

Увеличаващи се продажби в света

Откакто през 2005 г. Кириенко оглави руското министерство по атомна енергетика, преобразувано през 2008 г. в “Росатом“, той натиска за увеличаване на световните ядрени продажби на Русия. 48-годишният шеф на корпорацията, който за кратко бе премиер по времето на Борис Елцин, казва, че иска да вдигне годишните продажби на “Росатом“ от 17 млрд. долара сега на 50 млрд. долара в следващите 20 години.

Като държавна компания, “Росатом“ се радва на помощта на Кремъл в уреждането на сделки на високо ниво. Продажбата на два реактора в Индия бе парафирана през март по време на посещението в Ню Делхи на премиера Владимир Путин заедно със споразумението за продажба на изтребители МиГ-29 и друго въоръжение. Септемврийската продажба на китайците бе подписана в Пекин същия ден, когато бе постигнато споразумението за доставка на природен газ на Китай.

Също така “Росатом“ е единственият ядрен търговец, който приема обратно от клиентите си отработеното ядрено гориво. Повечето страни, включително САЩ и Франция, забраняват дългосрочното съхранение и разполагане на ядрените отпадъци извън своите граници, отбелязва изданието..

В същото време корейските реактори KEPCO струват с около една трета по-малко от съоръженията на “Росатом“, сочат данните на ОИСР. Тази година KEPCO подписа своята първа експортна сделка за доставка на четири реактора в Абу Даби за 20 млрд. долара.

“Предизвикателството сега е да се подбият корейските цени“, казва Крис Гадомски, ядрен специалист от анализаторската група на Блумбърг Нови енергийни изследвания.

Споделяне

Още от Бизнес