Русия се възмути, че САЩ принизяват ролята й за победата над нацизма

Руското външно министерство

Русия е възмутена от опитите на САЩ да принизи ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия и възнамерява да обсъди сериозно този въпрос с официални американски представители. Това заяви днес пресслужбата на външното министерство в Москва по повод това, че Белият дом не спомена Русия сред победителите на нацизма, предаде ТАСС в неделя.

"Крайно възмущение предизвикват опитите за изопачаване на разгрома на нацизма и решаващия принос на нашата страна, които не спират във Вашингтон даже в тържествените дни на всеобщото празнуване на 75-годишния юбилей от победата", се казва в изявлението.

В петък Белият дом публикува в Инстаграм видеозапис от посещението на президента Доналд Тръмп на Мемориала на падналите във Втората световна война. Клипът бе съпроводен с текст: "На 8 май 1945 година САЩ и Великобритания удържаха победа над нацизма. Американският дух ще побеждава винаги".

От руското външно министерство посочват в неделя, че в навечерието на празнуването на 75-годишнината на Победата във Втората световна война "американските чиновници не намериха смелост и желание дори с половин уста да отдадат дължимото за неоспорваната роля и колосалните несъизмерими жертви, дадени тогава от Червената армия и от съветския народ в името на цялото човечество".

Приписването на главната заслуга за разгрома на общия враг само на Америка и Великобритания е в разрез с приетата на 25 април от руския президент Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп декларация по случай годишнината от историческата среща през 1945 г. на съветски и американски войници на Елба, заявяват още от ведомството.

Въпреки разногласията Русия и САЩ могат да си сътрудничат и заедно да действат срещу умножаващите се предизвикателства на съвременния свят, се казва в документа.

В събота говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че не бива да има примиряване с подобни опити за "пренаписване на историята", когато те идват от страна, наричаща се "лидер на свободния свят", "защитник на демокрацията" и "непримирим борец с лъжливите новини".

Споделяне

Още от Свят