Русия се включи в надпреварата за доставка на изтребители за Индия

Русия разчита да спечели предстоящия търг за доставка на изтребители за Индия, заяви във вторник руският вицепремиер и министър на отбраната Сергей Иванов, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Ние отдавна знаем за търга за 126 леки изтребителя, който всеки момент ще бъде обявен, и най-активно се готвим за него, каза Иванов. Той добави, че Русия не само иска да участва в търга, но и да го спечели, за което, по думите му, има "достатъчно основания".

Сергей Иванов отбеляза, че в началото на февруари т. г. Русия ще изпрати в чужбина своя нов самолет МиГ-35 и ще го покаже на авиокосмическото изложение в Бангалор, Индия. По думите му двигателят на изтребителя може да бъде ремонтиран и даже произвеждан в индийски предприятия.

В понеделник шефът на компанията "МиГ" Алексей Фьодоров каза, че, ако Индия се спре на руската оферта, договорът ще възлезе на няколко милиарда долара. Фьодоров допълни, че заводите "МиГ" ще имат в търга сериозни конкуренти в лицето на американските компании "Локхийд-Мартин" и "Боинг" със самолетите Ф-16 и Ф-18, шведския самолет Грипен, както и европейския Юрофайтър.

По време на посещението си в Бангалор министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов обяви във вторник още, че руската компания "Сухой" ще покаже своя изтребител пето поколение на пробни полети през 2009 година. Иванов покани Индия да участва в проекта.

Сергей Иванов каза още, че е възможно руско-индийските крилати ракети с морско базиране "БраМос" да бъдат продавани на трети страни. Противокорабните ракети могат да бъдат модифицирани във варианти за наземно и въздушно базиране, както предлагат руски военни експерти, допълва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?