Русия се заема здраво с терористичната заплаха от Централна Азия

Русия се заема здраво  с терористичната заплаха  от Централна Азия
Няколко хиляди души от бившите съветски републики в Централна Азия се сражават за екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в раздираната от война Сирия. Тези бойци представляват заплаха за Русия, защото могат лесно да я посещават и да се смесват с многолюдната общност на работниците мигранти. 
 
Арестите напоследък на голям брой заподозрени терористи, произхождащи от централноазиатските бивши републики с основна религия исляма, привлякоха вниманието в Русия. Тези арести продължават след смъртоносния бомбен атентат през април в метрото на Санкт Петербург. Но те показват и отдавна тлеещите проблеми заради връзките на Русия с Централна Азия. 
 
Централна Азия е дестабилизирана от войната в Афганистан, както и от безработица, нищета и боричкания между клановете във високите етажи на властта, казва руският експерт по сигурността Наби Абдулаев. "Нарастването на народното недоволство, особено сред младите мъже, става благодатна почва за вербовчиците на терористи", добавя Абдулаев, асоцииран директор за Русия към глобалната консултантска група "Кънтрол рискс". 
 
Смята се, че бомбеният атентат в Санкт Петербург е извършен от 22-годишен руски гражданин, чието семейство се е преместило във втория по големина град в Русия от централноазиатската република Киргизстан. Властите предполагат, че той е атентатор самоубиец, радикализиран от ислямски екстремисти. 
 
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС), основният приемник на съветското КГБ, е извършила голяма част от арестите, за които редовно се съобщава по националните медии. В понеделник миналата седмица ФСС каза, че е задържала група от трима централноазиатци и един руснак, които имали тесни връзки с ИД и изготвяли бомби, за да извършат нападения в Москва. Две седмици преди това ФСС обяви, че е арестувала група от седмина централноазиатци по подозрение, че планират терористични атаки в Санкт Петербург. 
 
И на други места в страната имаше шумно огласявани арести. Новината за руско-централноазиатска терористична клетка с връзки с ИД в далекоизточния регион Сахалин разтресе цялата страна. 
 
"Най-голямото опасение на Кремъл е от тероризма в самата Русия, особено при подготовката за президентските избори през 2018 г., като се има предвид степента, до която легитимността на руския президент Владимир Путин се основава на облика му на защитник на нацията", казва Марк Галеоти, експерт по руската сигурност и политика.
 
"Бомбеният атентат през април даде на Кремъл внезапен сигнал за пробуждане относно потенциалната заплаха от Централна Азия", коментира Галеоти в електронно писмо.
 
"В резултат ФСС се втурна да противодейства, което обяснява многото арести напоследък". Около половината от бойците от бившия Съветски съюз, присъединили се към ИД в Близкия изток, са от Централна Азия, отбелязва Галеоти, старши изследовател в базирания в Прага Институт за международни отношения. 
 
Седмица след атентата в Санкт Петербург, станал когато Путин бе на посещение в родния си град, руският държавен глава каза, че измежду предполагаемите 20 хиляди чуждестранни бойци, сражаващи се в Сирия за ИД, около 10 хиляди са от бившия Съветски съюз.
 
"Много хора, родени в страните от Централна Азия, са бият в Сирия и Ирак на страната на ИД", коментира в имейл Абдулаев. По думите му тези бойци представляват заплаха за Русия, защото "могат лесно да пътуват до и от Русия и безследно да се слеят с милионите свои съграждани в големите руски градове, които работят тук като гастарбайтери". 
 
Централноазиатците, много от които могат да влизат в Русия без виза, се тълпят в големите градове в търсене на икономически възможности. Сега фокусът върху Централна Азия като източник на терористична дейност, изглежда, е отклонил медийното вниманието от друг предимно мюсюлмански регион в бившия Съветски съюз - Кавказките планини в Южна Русия, вкл. Чечения. Обаче правоохранителните агенции все още обръщат значително внимание на потенциалните заплахи от руския Кавказ, казва Галеоти. 
 
След разпада на Съветския съюз въоръжените сили на Русия водиха две войни срещу сепаратистите в Северен Кавказ и все още редовно идват съобщения за терористични групи, заловени в този регион. Свързани с Чечения екстремистки групи са извършили някои от най-смъртоносните атаки в съвременна Русия. Сред тях са вземането на заложници в южния град Беслан през 2004 г., при което бяха убити над 300 души, и заложническата криза в московски театър две години по-рано, в която загинаха над 170 човека. 
 
"ФСС държи под здрав контрол хората от Северен Кавказ, пребиваващи в останалата част на Русия, но опасността от радикализирани мигранти от Централна Азия е тази, която е исторически пренебрегвана", казва Галеоти. 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят