Русия: "Северен поток 2" ще заработи най-късно през 2021 г.

Путин и Меркел обсъдиха още кризата с Иран, Сирия, Либия и Украйна

Газопроводът "Северен поток 2" ще заработи най-късно през 2021 г. Това съобщи руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след срещата им в Кремъл в събота.

Срещата между двамата става дни след официалния старт на газопровода "Турски поток" и реакцията на САЩ, която осъди двата проекта, които поставят Европа в енергийна зависимост от Русия.

Освен проекта "Северен поток 2" другите обсъдени теми между двамата лидери бяха конфликтите в Иран, Сирия, Либия и Украйна.

Путин благодари на Меркел за визитата, която според него дава възможност да бъдат обсъдени най-острите въпроси. В началото двамата размениха няколко фрази на немски, отбеляза ТАСС.

"Ние с вас сме в постоянен контакт, занимаваме се и с вътрешни проблеми - икономически и политически, и с международни. Искам да ви благодаря, че приехте нашата покана и пристигнахте за обсъждане на всички тези въпроси. Сред тях има и най-остри, върху които ние, както разбирам, ще съсредоточим основното си внимание", каза Путин.

Меркел от своя страна благодари за поканата. "Имаме цял списък от различни теми, за които бих желала да поговоря с вас. Това са и двустранни теми, и теми от международния дневен ред, които представляват интерес за нашите две страни", каза Меркел. Тя посочи две от тях - положението в Либия и Сирия.

"Винаги съм смятала, че е по-добре да говорим един с друг, отколкото един за друг", добави Меркел, която е придружена от германския външен министър Хайко Маас.

Германия стои зад реализацията на газопровода "Северен поток 2"

Русия цени високо позицията на Германия в поддръжка на проекта "Северен поток 2", каза руският президент Владимир Путин след срещата с Меркел, предаде ТАСС.

"В актива на Русия и на Германия има цял набор от големи съвместни проекти в областта на енергетиката. Ние високо ценим отговорната позиция на правителството на Германия в поддръжката на известния на всички вас проект "Северен поток 2", заяви Путин.

На общата пресконференция с Путин Меркел изрази надежда, че проектът ще бъде реализиран и заяви, че Германия продължава да го поддържа.

Меркел също така каза, че Берлин отхвърля екстериториалните санкции на САЩ по отношение на "Северен поток 2" и подчерта, че това е търговски проект.

Путин каза, че не се съмнява, че Русия ще може да дострои "Северен поток 2" самостоятелно и очаква газопроводът да бъде приключен най-късно в началото на 2021 г., предаде Франс прес.

"Надявам се, че преди края на годината или най-късно през първото тримесечие на следващата година, работите ще бъдат приключени и газопроводът ще заработи", каза Путин.

Меркел заяви, че Русия и Германия поддържат интензивни икономически отношения, независимо от някои усложнения, като например запазените санкции по отношение на Русия.

През декември 2019 г. Сенатът на американския Конгрес одобри законопроект за бюджета на отбраната за фискалната 2020 г., в който администрацията на САЩ се задължава да въведе ограничителни мерки по отношение на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток".

На 11 декември този документ бе гласуван и в Камарата на представителите на Конгреса, а на 20 декември го подписа и президентът Доналд Тръмп.

На следващия ден базираната в Швейцария компания "Олсийз", която полага тръбите на "Северен поток 2", заяви, че преустановява работа по проекта.

Москва подкрепя Берлин за международна конференция за Либия

Руският президент изрази поддръжка за инициативата на Германия за провеждане в Берлин на международна конференция за Либия. Путин определи тази инициатива като навременна.

Той допълни, че, за да може конференцията за Либия в Берлин да даде резултати, е нужно да се осигури участието в нея на онези, които действително са заинтересовани да окажат помощ в решаването на кризата с либийската държавност. Важно е и решенията, касаещи либийската държава, да бъдат съгласувани предварително със страните в либийската криза, каза още Путин.

По-рано тази седмица Турция и Русия призоваха враждуващите страни в Либия да обявят прекратяване на огъня от полунощ днес, припомня Ройтерс. Путин заяви, че разчита огънят в Либия да бъде прекратен още тази нощ.

Меркел изрази надежда, че съвместните усилия на Русия и на Турция за Либия ще имат успех и че Германия в скоро време ще може да започне да изпраща покани за участие в конференцията в Берлин, съобщи Ройтерс.

Руският президент заяви, че ситуацията в Либия подкопава стабилността в региона и се отразява негативно на Европа. Той изрази безпокойство, че голямо количество наемници са били прехвърлили от зоната на конфликт в Идлиб в Сирия и в Либия.

В отговор на въпрос дали руски наемници от така наречената група "Вагнер" се сражават в Либия, Путин отговори, че ако има руснаци в Либия, то те не представляват руската държава, нито пък са платени от руската държава, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руски частни военни подизпълнители тайно се сражаваха в подкрепа на руските сили в Сирия и Украйна, припомня Ройтерс. Подизпълнителите са наемани от частната военна група "Вагнер", чийто членове са в повечето случаи бивши военни. Русия отрича да използва наемници в чужбина.

Иран, Сирия и Украйна

Германският канцлер приветства признанията на Иран, че е свалил погрешка украински пътнически самолет в Техеран. Тя призова за изчерпателно разследване на катастрофата, предаде Франс прес.

"Добре е, че отговорните за това са вече известни и мисля, че всичко трябва да бъде направено заедно със страните, чиито граждани загинаха, за да се намерят решения, да се изяснят нещата по един изчерпателен начин и да се обсъдят последиците. Днес беше направена една важна стъпка", заяви Меркел.

За иранската ядрена програма Меркел каза, че е нужно да се съхрани иранската ядрена сделка сключена преди пет години, допълва ТАСС.

Путин заяви, че Русия и Германия са за по-нататъшно реализиране на тази сделка, което е важно не само за региона, но и за целия свят.

Руският президент освен това предупреди, че мащабен военен конфликт в Близкия изток би довел до катастрофа.

За друг, продължаващ вече близо десетилетие конфликт, този в Сирия Путин каза, че Русия и Германия са съгласни, че няма алтернатива за уреждане на тази криза.

Путин и Меркел обсъдиха още и конфликта в Украйна. Путин заяви, че Минските споразумения за Украйна си остават единствената основа за уреждане на този конфликт. Той допълни, че подобно е мнението и на Меркел, предаде ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?