Русия ще адаптира военната си доктрина към усиленото присъствие на НАТО

Русия ще адаптира военната си доктрина към появата на нови заплахи и по-конкретно към присъствието на НАТО по нейните граници, съобщи Франс прес, цитирайки РИА Новости.

Настоящата военна доктрина, която датира от 2010 г., ще бъде обновена до края на годината и ще вземе предвид също Арабската пролет, конфликта в Сирия и ситуацията в Украйна, каза Михаил Попов, заместник-секретар на руския Съвет за сигурност.

"Няма никакво съмнение, че приближаването на военна инфраструктура на страните от НАТО към границите на нашата страна, в това число и чрез разширяване на блока, ще бъде сред външните военни заплахи", заяви Попов.

Северноатлантическият алианс има планове да приеме План за готовност за действие в отговор на поведението на Русия в украинската криза, което се смята за пряка заплаха за съюзниците, които имат обща граница с Русия (балтийските страни, Полша, Румъния, България), отбелязва Франс прес.

"Всички факти свидетелстват за желанието на властите в САЩ и НАТО да следват политика на влошаване на отношенията с Русия", заяви Попов. Той добави, че въпреки декларираните "добри намерения" НАТО и Русия "не успяха да поведат безпристрастен диалог".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?