Русия ще добива нефт в Куба

Русия ще добива нефт в Куба
Русия подписа с Куба четири споразумения за добив на нефт в кубинската част на Мексиканския залив, съобщи в четвъртък ББС. Според условията на договорката с проучвантелните работи и извличане на суровината ще се заемат руският концерн "Зарубежнефт" и най-голямата кубинска нефтена компания Cubapetroleo.

Новата договореност включва и заем от Русия за Куба на стойност от 150 млн. долара за закупуване на конструкции и екипировка.

Куба е разделила крайбрежните води на Мексиканския залив на 59 части, 21 от които са дадени по договор на седем компании. За кои точно компании става дума обаче няма информация.

Според кубинските оценки обемът на нефтените запаси във всичките 59 сектора е около 20 милиарда барела.

Хавана внася повече от половината нефт, който е необходим на страната, предимно от Венецуела на преференциални цени.

Правата на Куба върху част от Мексиканския залив бяха установени през 1977 г. с подписването на тристранни споразумения между нея, Мексико и Щатите. Въпреки това участъкът не е разработван активно, като през 2004 г. беше направена първата и засега единствена проба, благодарение на която са открити следи от нефт. По изчисления на американската геоложка служба в кубинския участък има около 9 млрд. барела нефт и 594 млрд. кубични метра природен газ.

Споделяне

Още от Бизнес