Русия ще доказва права върху енергийни ресурси с 1.5 млрд. рубли

Русия ще доказва права върху енергийни ресурси с 1.5 млрд. рубли

За доказване на външната граница на континенталния шелф на Русия през 2010 г. са заделени около 1.5 млрд. рубли. Това се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на руското министерство на природните ресурси и екологията, пише в четвъртък Лента.Ру.

В него се отбелязва, че отделените средства са за провеждане на допълнителни хидрографски и геофизически изследвания в Северния ледовит океан, които са разпоредени със заповед на министерствата на природата и на отбраната.

Освен това се казва, че през 2009 г. е бил изготвен проект за частична заявка за разширяване на континенталния шелф на Русия в Охотско море на разстояние 200 морски мили след изходните линии. В момента той се съгласува с федералните органи на изпълнителната власт.

През септември 2008 г. президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви необходимостта в кратки срокове да се оформи външната граница на континенталния шелф на страната в Арктика. Русия има силен интерес към този регион, тъй като той е богат на енергийни ресурси, в това число нефт и газ. По думите на Медведев Арктика трябва да се превърне в "ресурсна база на Русия през ХХI век".

Държавният департамент на САЩ заяви, че Русия има "пълното право да определя границите на континенталния си шелф при условие, че това не противоречи на международното право". Според американците границите трябва да бъдат определени въз основа на достоверни научни данни.

Страните, граничещи със Северния ледовит океан, са негативно настроени срещу повишения интерес на Русия към арктическия шелф.

Споделяне

Още от Бизнес