Русия ще достави 12 ядрени реактора в Индия

АЕЦ "Куданкулам"

Руската държавна компания Росатом съобщи, че ще достави 12 ядрени реактора на Индия в период от 20 години според подписано в Делхи споразумение, целящо да засили сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между двете страни, съобщи Ройтерс.

Хилядамегаватов реактор работи в изградената от Русия АЕЦ "Куданкулам" в щата Тамилнаду, а втори реактор трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2015 година.

Руският президент Владимир Путин настояваше Росатом да увеличи броя на реакторите, които може да достави, до около 25.

Индийски представители отбелязаха, че общо шест реактора ще бъдат изградени в "Куданкулам", а други шест ще бъдат предназначени за обект, който все още не е определен.

Путин днес е на посещение в Делхи, за да разговаря с индийските лидери за засилване на търговското и енергийното сътрудничество с третата по големина икономика в Азия на фона на западните санкции, заплашващи да доведат до рецесия руската икономика, отбелязва Асошиейтед прес.

Очаква се той да се срещне с индийския премиер Нарендра Моди и с държавния глава Пранаб Мукерджи.

Дискусиите ще бъдат съсредоточени върху задълбочаване на връзките между двете страни в момент, когато се коментира, че Делхи се приближава повече до САЩ, особено в области като отбрана и инвестиции.

Според индийски представители се очаква да бъдат подписани над 20 споразумения в областта на отбраната, космическото сътрудничество и енергетиката.

Споделяне

Още от Свят