Русия ще достави и бойни самолети на Сирия

Русия ще достави и бойни самолети на Сирия

Русия ще продаде над 10 изтребителя на сирийското правителство, заяви генералният директор на корпорация "МиГ" Сергей Коротков, цитиран от агенция Интерфакс.

Самолетите "МиГ-29ММ2" ще бъдат доставени на Сирия в съответствие с договор между двете страни, каза Коротков.

По думите му сирийска делегация е пристигнала в Москва за уреждане на подробностите по сделката.

Същевременно руски вестници твърдят в петък, че Русия още не е доставила на Сирия зенитни ракети С-300, при  все че президентът Башар Асад направи такъв намек, и може тази година да не изпрати подобни оръжия на Дамаск.

Запитан за доставката на ракетите, обещани от Москва, Асад заяви в четвъртък пред телевизия "Манар" на ливанското движение Хизбула: "Всички договори, сключени с Русия, ще бъдат изпълнени и това частично вече е сторено напоследък".

Тези ракети още не са доставени, заявяват обаче източници от руския военнопромишлен комплекс, цитирани във "Ведомости" и "Комерсант".

Според "Ведомости" не е сигурно, че въпросните системи на стойност близо един милиард долара, включени в договор от 2010 г., ще бъдат доставени на Сирия тази година. Доставката на 6 броя С-300, предвидена в документа, ще бъде извършена едва през второто тримесечие на 2014 г., пише "Комерсант".

Шест месеца ще са нужни и за обучение на сирийския персонал и за изпробване на ракетите, преди да бъдат поставени в готовност.

Модерните зенитни системи С-300 могат да прехващат в полет самолети и телеуправляеми ракети. Във вторник Москва обясни предвидената им доставка с това, че ще станат възпиращ фактор срещу външна намеса в Сирия.

Според източника на "Ведомости" официалните твърдения на руските власти, че искат да спазят договора, не гарантират всъщност доставката на съответните оръжия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?