Русия ще достави зенитна ракетна система С-400 на Саудитска Арабия

Русия ще достави зенитна ракетна система С-400  на Саудитска Арабия

Русия и Саудитска Арабия са подписали всички необходими документи за доставката на руски зенитни ракетни системи С-400 на арабското кралство, съобщава в интервю за московския делови вестник "Комерсант" помощникът на президента на Русия по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

"Преговорите със Саудитска Арабия бяха сложни, но документите са подписани, параметрите им са известни... Всичко е готово, съгласувано. Започваме доставките, като паралелно с това ще обсъдим и локализацията", казва Кожин в интервюто си.

Според него сложностите в преговорите се дължат на това, че "партньорите настояват да се започне с рязък старт - едновременна доставка и на ракетите, и на технологиите. А ние, разполагайки с достатъчно голям опит, уважавайки и оценявайки потенциала на партньора, предлагаме все пак да вървим стъпка по стъпка".

Кожин посочва, че със Саудитска Арабия се обсъждат и други споразумения - например за доставки на руско стрелково оръжие и за организиране на производството му в страната.
ТАСС припомня, че понастоящем зенитните ракетни системи С-400 "Триумф" са на въоръжение само в Русия, но редица чужди държави проявяват интерес да ги закупят. Преговори се водят, например, с Турция.

В интервюто си Кожин съобщава също, че Москва обсъжда с Египет възможностите за доставки на допълнително руско военно оборудване за египетските бойни кораби от типа "Мистрал". Това са същите два хеликоптероносача, които Русия бе поръчала във френски корабостроителници. Париж обаче анулира сделката в последния момент, когато корабите бяха почти готови, заради руската намеса в Украйна. Малко след това Франция договори продажбата им на Египет.

"Продължава активната работа по "Мистрал"-ите с оглед тяхното дооборудване с оръжейни системи и със системи за управление. Ние имаме преимущество пред онези, които също искат да получат тези поръчки, и се надяваме, че египетските колеги ще оценят това. Преговорите още не са завършили, но през 2018 г. всичко ще се изясни", казва помощникът на руския президент пред "Комерсант".

Той добавя, че продължава и работата по подготовка на сделка за доставка на Египет на хеликоптери Ка-52К "Катран" за същите "Мистрал"-и. Русия спечели този търг още през май м.г.

Хеликоптероносачите от типа "Мистрал" са предназначени за превоз на войски, за стоварване на десант, а могат да изпълняват и функция на кораби за управление на операции. Те могат да превозват до 16 тежки хеликоптери или 32 леки, а също до 900 войници с бронирана техника и десантни катери.  

Споделяне

Още от Свят