Русия ще доставя на чуждите АЕЦ ядрено гориво по алтернативни маршрути

Руското предприятие ТВЕЛ има готовност да ползва нови маршрут и алтернативен транспорт за доставката на свежо ядрено гориво за чуждестранните си партньори и обратното извозване на отработеното гориво, след като на 28 януари Държавният комитет по ядрено регулиране на Украйна забрани движението на железопътни композиции с нужната на атомните централи суровина. това съобщиха от руската държавна корпорация "Росатом", част от която е ТВЕЛ.

Доставчикът ще изпълнява своите задължения. "Продължаваме да работим в обичайния си режим с всички чуждестранни партньори и те се отнесоха с разбиране към промяната на маршрута”, каза вицепрезидентът на ТВЕЛ Василий Константинов, цитиран в прессъобщение на "Росатом".

По думите на официалния представител на корпорацията Сергей Новиков маршрутите за доставка "може да се различават както от географска, така и от логистична гледна точка”. При необходимост суровината може да се транспортира и със самолет.

Още преди два дни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов обясни, че българската атомна централа има гориво за цяла годишна кампания и за половин цикъл. Той също каза, че има вариант за доставка със самолети, без това да води до оскъпяване на продукцията.

Двете чешки АЕЦ - "Темелин" и "Дуковани", също не са застрашени от проблеми с ядреното гориво, става ясно от думите на Йозеф Белач, генерален директор на компанията АЛВЕЛ, която следи за доставките от ТВЕЛ. "Намираме се в постоянен контакт с руските партньори и сме уверени, че горивото за чешките АЕЦ ще бъде доставено в срок, в пълно съответствие със сключения договор, независимо от това какъв вариант на доставки ще бъде избран и колко ще продължи забраната за транспортиране на радиоактивни материали през Украйна”, заяви Белач.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?