Русия ще филтрира интернет трафика заради подрастващите

Русия ще филтрира интернет трафика заради подрастващите

Русия ще задейства до 2020 г. Национална система за филтриране на интернет трафика (НаСФИТ), която "да защитава децата от негативно и опасно съдържание", съобщава "Известия", като цитира шефа на прокремълската Лига за безопасен интернет (ЛБИ) Денис Давидов. Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове, включени в "бял списък".

Създаването на НаСФИТ е част от държавната програма "Дигитална икономика", одобрена на 31 юли от руския премиер Дмитрий Медведев. Тя предвижда до края на март 2019 г. да бъдат разработени основните параметри на НаСФИТ и да се пресметнат необходимите ресурси. Година след това системата трябва да заработи.

За създаването на такава система от пет години насам са лобирали ЛБИ и сенаторката Елена Мизулина, съдействали за разработката на закона "за защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие" (известен също като закон за черните списъци). От 2012 г. държавната агенция "Роскомнадзор" поддържа единен регистър на забранената информация в руския сегмент на интернет, напомня изданието.

Според Денис Давидов се обсъждат два варианта за въвеждане на НаСФИТ. Първият предполага да се филтрира само трафикът на образователните учреждения. Вторият - филтрация по презумпция за всички потребители на рускоезичния интернет. Гражданите ще могат свободно да посещават сайтовете от "белия списък", а за да получат достъп до нефилтрирано съдържание, ще трябва да пишат молби до своя интернет доставчик или да сменят настройките на компютъра.

ЛБИ очаква също да бъде внесен повторно в Думата оттеглен по-рано законопроект, според който администрацията на социалните мрежи ще отговаря за евентуален "отказ да премахне противоправно и недостоверно съдържание". Иначе възрастните потребители ще могат да изключат филтрите и децата няма да бъдат защитени от опасното съдържание, обяснява Давидов.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?